Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2018. október 12., péntek

Pacalleves

A pacalt nem mindenki szereti, sőt, van, aki egyenesen viszolyog tőle. Pedig a jól elkészített pacal nagyon finom, a magyar konyha jellegzetes alapanyaga.

"A pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga a csíkokra vágott nyers tisztított bendő. Számos étel alapja, a magyar konyhaművészet jellegzetes alkotóeleme. Váncsa István szerint: "A gondosan elkészített csülkös vagy még inkább csülkös-velős pacal a világ legjobb ételei közé tartozik." Sok országban előszeretettel fogyasztják a pacalból készült különlegességeket. Franciaországban az egyik legismertebb recept a calvados-szal készült pacal caeni módra (tripes à la mode de Caen), amelyet a világ legelőkelőbb éttermeiben is kínálnak."(forrás: Wikipédia).

Erre az ételre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás...


Hozzávalók (4-6 személyre):

egy csomag előfőzött pacal (általában 1 kg-os kiszerelésben kapható)
2 nagyobb sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
egy kis pohár zsíros tejföl
2 púpozott evőkanál finomliszt
1 evőkanál mustár
néhány babérlevél és szemes fekete bors
ecet (tárkonyecet), esetleg citrom, ha valaki nem szereti az ecetet
marhahúsleves (kockából is jó)
friss tárkony (szárított is jó)
disznózsír
víz
igény szerint: legírozáshoz tojássárgája és tejszín

Elkészítése:

A konyhakész pacalt ugyan tisztítva és előfőzötten árulják, azonban ahhoz, hogy teljesen "szagmentes" és puha legyen, érdemes még főzni. A pacalt átnézzük, "igazítunk rajta", hogy egységes, szép csíkokat kapjunk, majd feltesszük főni babérlevéllel, néhány szem fekete borssal, kevés ecettel, megsózzuk, majd egy bő órát főzzük, hogy teljesen megpuhuljon. Ha készen van, a vizet leszűrjük. A vízre nem lesz szükség.
A felkockázott hagymát kevés zsíron üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a megtisztított és kisebb darabokra vágott zöldségeket. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a marhahúslevessel (hiányában leveskockát is használhatunk), mustárral ízesítjük.
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor a tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, majd egy rúdmixer segítségével krémes állagúra pürésítjük.
Az alapba visszakerülhet a puhára főtt pacal, felöntjük még egy kevés vízzel, vagy húslevessel, hogy ízlésünknek megfelelő állagú legyen, friss tárkonnyal fűszerezzük. Ízlés szerint ecettel, esetleg citromlével savanyítjuk.
Ha teljes élményre vágyunk, akkor a kész levest legírozzuk fogyasztás előtt. Ehhez egy tojás sárgáját 1 dl zsíros tejszínnel elkeverünk, majd a már tűzről levett, de még forró levesbe keverjük hőkiegyenlítéssel, alaposan eldolgozzuk. A legírozott levest forralni már nem szabad, mert a tojás kicsapódik.

Tálaláskor kevés tejföllel és ízlés szerint ecettel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...