Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2019. szeptember 29., vasárnap

Krumpli hússal

Vannak nyerő párosok, mint a krumpli és a hús, ezeket mindenki szereti. Akár egy otthoni ebédre, de vendégvárónak is kiváló fogás, amelyre mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje. Ez az én alternatívám.

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 kg sovány sertés combhús
6-8 szem krumpli
néhány kápia paprika megsütve, héjától megfosztva, tisztítva, esetleg friss spenót)
1 fej vöröshagyma
2 dl zsíros tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 ek mustár
mangalica zsír (esetleg kacsazsír, vagy egyszerű sertészsír)
só, bors, fokhagymapor, friss kakukkfű

Elkészítése:

A combot a hártyáktól és a felesleges, vastag zsírdaraboktól megszabadítjuk, majd egy éjszakára 5 %-os sóoldatba rakjuk úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje.
A sóoldatot kiöntjük, már nem lesz rá szükség, majd a papírtörlőn leszárított húst kevés zsíron hirtelen, magas hőfokon, néhány perc alatt körbepirítjuk, hagyjuk kihűlni (tényleg pár perc az egész, csak színt akarunk adni a húsnak).
Az előkészített húst meghintjük fokhagymaporral, majd vákuumozzuk némi friss kakukkfű társaságában és 65 °C-on mehet a sous vide kellemes melegébe, ahol a hús, vastagságától függően 16-24 órán át tartózkodik.
Az eljárás végén a zacskóban összegyűlt ízes levet kevés fehérborral, mustárral, őrölt fekete borssal és a zsíros tejszínnel sűrű mártássá főzzük. A húst ízlésünk szerint felszeleteljük.
(ha sous vide kádunk nincs, akkor sütőzacskóban is elkészíthetjük, ahol inkább legyen alacsonyabb a hőfok és hosszabb a sütési idő, 120 °C, akár 4-6 óra, vagy még több, a hús vastagságától függően, ellenőrizni kell, hogy mikor puhul meg).

Körete a gratin burgonya. Ehhez a krumplit a lehető legvékonyabbra felszeleteljük (uborkagyaluval, mandolinnal, de éles késsel is lehet, csak nagyon vékony legyen). A hagymát félfőre vágjuk, szintén nagyon vékonyra. A szeletelt krumplit összeforgatjuk a hagymával, sózzuk, borsozzuk, annyi olvasztott zsírral keverjük össze, hogy mindent vékonyan bevonjon a zsír, de ne ússzon benne. A sütéshez kell egy magasabb falú tepsi, vagy valamilyen szögletes formájú, sütésre alkalmas edény (nem kell, hogy nagy legyen, inkább peremes, mert "építkezni fogunk"), amelybe a krumplit szépen, egyenletesen, az egyes szeleteket egymással fedésben elrendezzük, rétegről rétegre. A rétegek közé csempészhetünk héjától megfosztott kápiát, nyers spenótlevelet. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak, de minimum 3-4 cm magas legyen a végeredmény. Jól lenyomkodjuk, hogy a rétegek összeragadjanak egymással, sütőpapírral lefedjük, majd 160 °C-os sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) 2,5 órán át sütjük. Ennyi idő alatt szépen átpuhul (ellenőrizzük egy hústűvel, hogy kellően puha-e), majd levesszük a papírt és fedés nélkül 190 °C-on még kb. fél órát sütjük, hogy pirulhasson cseppet. Érdemes nézegetni a tetszetős végeredmény érdekében.
Ezt követően a kész krumplit tetszőleges adagokra vágjuk és a formából úgy emeljük ki, hogy az adag a formáját megtartsa.

Tálaláskor egy adag krumpli kerül a tányérra, mellé pár szelet hús, amelyet meglocsolunk a mártással. Kész.
Ha szószokat nem szeretjük, akkor készíthetünk mellé almapürét, de valamilyen chutney is jó kísérője.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...