Hozzávalók (4 személyre):
A húsos raguhoz:
0,5 kg darált sertéshús (autentikusan elkészítve bárány)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
2 darab zellerszár (fiatal zellergumó szára is megteszi, ha nincs halványító zeller)
10 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
kis csokor petrezselyem zöldje
Worcestershire szósz
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 dl száraz vörösbor
2 dl száraz vörösbor
olívaolaj
só, bors, rozmaring, kakukkfű
A krumplipüréhez:
50 dkg tisztított krumpli
10 dkg reszelt trappista
1 tojás sárgája
2 dl tej, 5 dkg vaj
só, szerecsendió
Elkészítése:
A krumplit tegyük oda egy edényben a tűzre, ha a víz felforrt sózzuk meg és csendesen főzzük puhára.
Míg a krumpli fő, foglalkozzunk a raguval.
Kevés olívaolajon futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Az üvegesre pirult hagymára dobjuk rá a darált húst, majd forgassuk össze. Tegyük bele a paradicsompürét, 1-2 evőkanál Worcestershire szószt, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk. Tisztítsuk meg a répát, ha túl vastag vágjuk ketté és szeljük fel, de nem kell túl vékonyra vágni. Ha készen van, mehet a húshoz. A répát követheti is a fagyasztott borsó és a felvágott zellerszár és petrezselyem. Fűszerezzük kevés rozmaringgal és kakukkfűvel (szárított is jó), öntsük hozzá a bort, majd pároljuk addig, míg minden puha lesz.
Ha a ragu kész, akkor tegyük egy megfelelő méretű sütőedénybe. Jénai edény, vagy kisebb tepsi is megfelelő.
Közben valószínű, hogy a krumpli is megpuhult. Szűrjük le, majd alaposan törjük össze egy jó darab vaj és zsíros tej (esetleg tejszín) társaságában. Reszeljünk bele kevés szerecsendiót, forgassuk bele a sajtot, keverjük bele a tojás sárgáját és kóstoljuk meg. Ha sótlan lenne, korrigáljuk. Az eredmény egy krémes, finom, sajtos krumplipüré.
A kész krumplipürét szedjük a ragu tetejére és egy villa használatával alakítsunk ki a tetején tetszetős hullámokat, redőket, majd tegyük az edényt grill+ventilátor funkcióra a sütőbe (gázon nagyobb fokozatra) 190 °C-ra, ahol 20 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Érdemes kipróbálni, a változatosság kedvéért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése