Oldalak

2025. június 22., vasárnap

Tünde túrótortája

Mi a jó a sütésben és a főzésben? Mindenkinek más, de talán azzal sokan egyet tudnak érteni, hogy aki főz és süt, majd megosztja az ételt másokkal, azt sokszor (vagy leginkább) szeretetből, barátságból teszi. Recepteket cserélünk, majd megosztjuk egymással, hogy más is kipróbálhassa. Ha valami nem úgy sikerült, ahogy leírásra került, akkor megbeszéljük. Mindentől mentesen, csak az ételért, az élményért. Mert enni jó, főzni is jó és megosztani is jó. Mielőtt még freudi magasságokba emelkednék, inkább a lényegre térek. Gábor kollégám felesége adta a receptet, mert megkóstoltam a tortáját és ízlett. Különösebben nem szerettem a túrós süteményeket, a túrótortát pedig kiváltképp nem, mert valahogy mindig olyan szárazak és fojtósak. Ez viszont nem. Pont annyira édes, hogy nem túl édes és pont olyan szaftos, hogy jó enni is. Ja, és könnyű elkészíteni is. Én csak porcukorral hintettem meg, de locsolhatunk rá vaníliás sodót, valamilyen savanykás lekvárt, tejszínkrémet, de így magában is kiváló.

Cseréljünk receptet, főzzünk és süssünk, mert ez a tevékenység az egyszerűsége mellett a szeretet szócsöve is.


Hozzávalók:

50 dkg félzsíros túró

1 csomag vaníliás pudingpor

2 csapott evőkanál búzadara

2 csomag vaníliás cukor (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)

1 teáskanál sütőpor

1 csipet só

15 dkg kristálycukor

10 dkg sótlan vaj

3 egész tojás


Elkészítése:

Készítsük elő a tortaformát (vagy sütőformát), vajazzuk ki, béleljük ki sütőpapírral, ahogy szoktuk, ahogy szeretjük és amilyen formánk van. A tortát 20-tól 24 cm-es formáig érdemes sütni, ez is ízlés kérdése, hogy magasabb, vagy vékonyabb végeredményt szeretnénk. Én 22 cm-es formában sütöttem.

Előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat. Keverjük össze a túrót, a pudingport, a vaníliás cukrot, a sütőport és a búzadarát. Ha homogénebb végeredményt szeretnénk, akkor a túrót áttörhetjük egy szitán (ha plusz mosatlan edényt akarunk, akkor pláne tegyük meg). A tojások sárgáját a cukor 2/3 részével fehéredésig keverjük, majd a vajjal tovább habosítjuk. A tojások fehérjét a csipet sóval és a cukor 1/3 részével felverjük. Nem kell kőkeményre verni, csak legyen meg a hab (a csúcsa konyuljon le, ha a habverővel kiemelünk egy darabot).

Miután minden rész készen van, már csak össze kell állítani a tésztát, de előbb kezdjük el a sütőt előmelegíteni, 200 °C-ra, alsó-felső sütési módban.

A száraz alapba beleforgatjuk a tojássárgás krémet, majd következik a felvert fehérje, amivel úgy forgatjuk össze, hogy nem tüntetjük el belőle a levegőt.

A kész, szépen elkevert alapot öntsük a formába és toljuk a sütőbe. Tűpróbáig süssük, ami 40-50 perc sütési időt feltételez úgy, hogy figyeljük és amint nem ragad a tűre, rögtön vegyük ki. Ha túlsütjük, akkor akármilyen jó a recept, de száraz lesz az eredmény.

A kész tortát hagyjuk hűlni, majd tálalhatjuk, ízlés szerint porcukor szórással, sodóval, bármivel, ahogy szeretjük. Tényleg érdemes kipróbálni, mert finom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése