Almás pitét sütöttem ma. Ez egy teljesen egyszerű recept és nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
Töltelékhez :
1,5 kg tisztított alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 tasak vaníliás cukor
Tésztához:
50 dkg sima liszt
12 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
1 dl zsíros tejföl
1 evőkanál citromlé
1 csipet só
valamint
8 evőkanál zsemlemorzsa és 8 evőkanál darált dió keveréke
még 1 db tojás a sütemény lekenéséhez
Elkészítése
Az almát hámozás után a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt almát a többi hozzávalóval együtt megpároljuk. Ez a párolás néhány perc mindössze, addig kell csak párolni, amíg az alma összeesik. Ha készen van, akkor félre kell tenni, hogy szobahőmérsékletre hűljön.
az alma párolása |
Ameddig a töltelékünk hűl, addig összeállíthatjuk a tésztát.
A margarint érdemes elővenni a hűtőből korábban, ha tudjuk, hogy ezt a süteményt akarjuk megsütni, mert könnyebb vele dolgozni. Ezt a tésztát nem szoktam robotgéppel összeállítani, csak simán kézzel összegyúrom. Egy tálba valamennyi hozzávalót beleteszem és szép sima tésztát gyúrok belőle. A recept kipróbált ugyan, de előfordulhat (a liszt és a tejföl minősége vagy a tojások eltérő mérete miatt), hogy kicsit száraz és nem áll össze. Ebben az esetben egy kevés tejföl adagolásával orvosolhatjuk a problémát, de tényleg csak adagolva, mert könnyen áteshetünk a ló másik oldalára. Ez sem akkora tragédia mondjuk, mert ha túlzottan ragadós lenne a tészta, akkor kevés lisztet szórunk még bele és összegyúrjuk. A tészta ruganyos legyen és ne nagyon ragadjon, bár nyújtáskor alálisztezünk úgyis.
készül a tészta |
Ha leküzdöttük a problémát és a tésztánk összeállt, akkor már csak az összeállítás és a sütés van hátra.
a kész tésztát két részre osztjuk |
A kész tésztát kétfelé osztjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az egyik tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd megszórjuk a zsemlemorzsás dióval. Erre azért van szükség, mert az alma leve nagyon eláztatná a tésztánkat és szétmállana az egész. Ha nem szeretjük a diót, akkor elég a sima zsemlemorzsa is, illetve a dió helyettesíthető akár darált mandulával is. Ízlés kérdése.
a tésztát megszórjuk zsemlemorzsás dióval |
A megszórt tésztánkra rásimítjuk a párolt almánkat és szépen eligazítjuk a tetején. Ezt követően újra megszórjuk a keverékünkkel, majd következik a második lap, amit szépen a tetejére rakunk és eligazítjuk a széleket.
rákerül az alma |
Közben a sütőt már bekapcsolhatjuk és 170 °C-ra állítva, légkeveréssel (gáznál közepesnél valamivel nagyobb fokozaton) előmelegítjük.
a tésztát megszurkáljuk sütés előtt |
Ha a süteményünk a tepsiben van, akkor a tetejét megkenjük felvert tojással és megszurkáljuk villával. Erre azért van szükség, hogy ne púposodjon fel a tésztánk süléskor.
Ha megkentük és megszurkáltuk, akkor betesszük a már meleg sütőbe és 40 percig sütjük, szép pirosra.
a megsült sütemény |
A kész süteménynek le szoktam vágni a széleit, mert úgy gusztusosabb. Ha megsült, akkor kívánt méretű szeleteket vágunk és ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Megsütöttem, annyira finom sütemény, ízlett mindenkinek. Tényleg egyszerű, és sikerült a tésztát is kinyújtani tepsi alakúra. :D
VálaszTörlés