Eszembe jutott ez a finom torta, ami kimondottan üdítő meleg nyári napokon. Megsütöttem, erre eleredt az eső és 20 °C lett. Nem baj, mert a torta attól még finom. Tavaly nyár óta nem sütöttem meg, de szerencsére megtaláltam a receptet. Az anyaghányadból a 22 cm-es tortaforma majdnem teljesen tele lesz. Szerintem így nagyon szép, hogy jó magas a krém. Ha valakinek nagyobb tortaformája van, akkor ezt kalkulálja bele.
Hozzávalók:
Piskótához:
2 darab nagy méretű tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál tej
1 teáskanál étolaj
csipet só
Krémhez:
3 dl habtejszín
2 kis pohár natúr joghurt
15 dkg porcukor
2 dl víz
2 citrom leve
3 evőkanál porcukor
2,5 zacskó (vagy 2,5 dkg) lapzselatin
ízlés szerint gyümölcsök (nekem most sárgadinnye volt, 25 dkg került bele)
Elkészítjük a krémet. Először a vízbe belefacsarjuk a két citrom levét, majd a 3 evőkanál cukorral egy edényben a tűzre tesszük a levet. A lapzselatint vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd pár perc múlva a már puha lapokat kiszedjük a vízből, majd a citromos szirupba rakjuk, ha felforrt és a zselatin elolvadt lekapcsoljuk a tüzet és hagyjuk hűlni (meggyorsítjuk a hűlést vízfürdőbe állítással).
Mire elkészült a krémalapunk talán a zselatinos levünk is szobahőmérsékletre hűlt már. Ha igen, akkor a levet apránként beleöntjük a krémbe és óvatosan összeforgatjuk. Minél közelebb van a két anyag hőmérséklete egymáshoz, annál kisebb eséllyel lesznek kis zselatingömböcskék a krémben (én már jártam úgy). Az elkészült krémet a kapcsos tortaformába öntjük, amelyben ezután hagyjuk kihűlni és összeállni pár óra hosszat a hideg hűtőszekrényben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése