Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. január 31., vasárnap

Vadnyúl vadasan

Nagyon szeretem a nyulat, de a vadnyúl eddig még elkerülte a konyhámat. Abban a szerencsés helyzetben vagyok azonban, hogy egy kedves kollégám, Szabó Tamás által levadászott tapsifüles nálam kötött ki (ezúton is köszönöm). Így tehát elérkezett a pillanat, hogy vadnyúlból készíthessek valami finomat. Szép nagy állatról volt szó, így a combokat vadasan készítettem el, a gyönyörű gerincek pedig még pácolódnak kicsit, de felkészültek a sorsukra, hamarosan azok is sorra kerülnek. Most tehát vadnyúl vadasan.

Hozzávalók (egy állatból 4 felnőtt jóllakik):

4 nyúlcomb
vegyes zöldségek (répa, petrezselyem gyökér, karalábé, zeller, vöröshagyma)
zsíros tejföl, mustár, citromlé
só, bors, kakukkfű, borókabogyó, babérlevél
liszt, olívaolaj

Elkészítése:

A blogon található már vadas recept, amely marhahúsból készült. Hasonló az elkészítés módja, apró különbséggel. A különbség az, hogy míg marha esetén a húsból készül egy leves és a levesben főtt zöldségből készül a mártás és a hús ezzel kerül tálalásra, itt a hús a zöldségágyon készül és a mártás az ágyikónak használt zöldségekből készül.
Első lépésként tehát a nyúlcombokat méretüktől függően egyben hagyjuk, vagy az ízületeknél feldaraboljuk, sózzuk, tekerünk rá borsot, szárított kakukkfűvel bedörzsöljük, majd lisztbe hempergetjük és olívaolajon kérget sütünk rá. Míg a hús előkészül a sorsára, addig a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és egy tepsi alján megágyazunk vele a húsnak. Az elősütött nyúlcombokat a zöldségágyra fektetjük, felöntjük nyúl alaplével (amely a nyuszi feldolgozása során maradt bordacsontok, gerinc, nyak és zöldségek felhasználásával húsleves módjára készül), szórunk mellé borókabogyót és babérlevelet, lefedjük alufóliával és 185 °C-os alsó-felső sütési módban a sütőbe toljuk és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez a hústól függő, nehéz időt mondani, 2-4 óra az időtartam.
Amikor a hús megpuhult, kivesszük a tepsiből, a zöldségeket tejföl, mustár, citromlé társaságában rúdmixerrel (turmix segítségével) simára dolgozzuk. Én úgy szeretem, ha sima, bársonyos a mártás, van, aki csak összetöri a zöldségeket, ez pusztán ízlés dolga. A lényeg az íze, amit ilyenkor még korrigálhatunk.
Kerülhet mellé tészta, esetemben krokett a köret, amelynek a receptje megtalálható a blogon.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...