Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2020. október 12., hétfő

Mindenmentes tökfőzelék ráérős vaddisznósülttel

Van az úgy, hogy az ember mellényúl a fagyasztóban (mert nincs megírva a zacskó rendesen) és nem pont olyan húst vesz ki, amilyet szeretne. Akkor lesz például egy darab vaddisznó combja, amiből nem akar már megint pörköltet főzni. Sütni kellene, de a vaddisznó combja kiszáradós, ami nem finom. Mivel éppen időmilliomosok vagyunk, akkor süssük szépen lassan, alacsony hőfokon, szaftos, puha, finom vaddisznósült lesz belőle. Mellé egy kis tökfőzelék, szerencsére a tök tök volt. Szépen ráérősen, mert nem kell mindig rohanni...

Hozzávalók (4 főre):

A vaddisznósülthöz:

kb. 1 kg vaddisznócomb

2 evőkanál paradicsompüré

1 evőkanál méz

5 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma reszelve

só, bors, őrölt kömény, kakukkfű, borókabogyó, mustár, pici reszelt gyömbér (vagy őrölt gyömbér)

A tökfőzelékhez:

1 főzőtök (a fagyasztóból)

1 fej hagyma

1 nagy csokor kapor

olívaolaj

só, bors, fokhagyma

pár evőkanál tejföl

fél citrom leve


Elkészítése:

A vaddisznócombot lehártyázzuk, megtisztítjuk a nem szimpatikus részektől, majd a leírásban szereplő dolgokat összekeverjük és alaposan a húsba masszírozzuk (a hozzávalókat alaposan keverjük össze, hogy mártás sűrűségű, jó bevonóképességű legyen, ne folyjon le a húsról). A bemasszírozott húst fél órára félre tesszük, hogy feldolgozza a történteket és készen álljon a sütésre.

Egy sütőtepsit kibélelünk egy megvizezett és összegyűrt sütőpapírral, majd belefektetjük a húsunkat, pici vizet öntünk alá, szorosan lefedjük alufóliával és 2-3 órára a 150 °C-os sütőbe tesszük, alsó-felső sütési módban. Nehéz pontosan megmondani az időt, mert a hús kora határozza meg, hogy mikor kegyeskedik majd megpuhulni (vadhús). Óránként érdemes ránézni, hogy elkészült-e már, ha már jó puha, hogy szálakra lehet szedni, akkor készen van. Levesszük róla, az alufóliát és grill fokozaton, a hőfokot felemelve 200 °C-ra, rápirítunk cseppet. Ha van sütőzacskó otthon, akkor abban is elkészíthetjük, csak nehezebb a puhaságot ellenőrizni.

Az elkészült húst pihentetjük, az alatta lévő szaftot leszűrjük. Most nem sűrítettem, de pici keményítővel sűríthetjük, úgy bevonóképesebb és inkább mártásra hasonlító lesz a végeredmény. Ízlésünk szerint járjunk el (vagy a mindenmentességünk szerint, a fűszerek tekintetében is...).

Amíg a hús sül, addig készítsük el a főzeléket. Olívaolajon a finomra vágott hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a gyalult tök kb 10 %-át, fűszerezzük, pici vízzel felöntjük (ha igényli) és pároljuk negyed órát. Rúdmixerrel lezúzzuk, belerakjuk a finomra vágott kaprot, majd mehet bele a maradék tök és gyengéd tűzön készre főzzük. A végén tejföllel, citromlével frissítjük.

Az elkészült húst felszeleteljük, a tökfőzelék tetejére pakoljuk, a szafttal meglocsoljuk, még egy kis kaporral megszórjuk és készen van.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...