Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2021. szeptember 19., vasárnap

Csirkével töltött csirke, bulgur és lecsókrém

A töltött csirkét elkészíthetjük úgy is, hogy nem a hagyományos töltikével töltjük meg, hanem hússal. Hússal töltött hús. Kiadós, egyszerű elkészíteni és nem a megszokott kerül megint az asztalra. A körete lehet bármi, amit megkíván az ember, én most nem rizst, vagy krumplit készítettem hozzá, hanem bulgurt, azt is csak egyszerűen. Az egész kísérője még kihasználva a lehetőséget a lecsókészítésre a lecsó, de mártásként tálalva. Tehát néhány hozzávaló és egy nagyon finom étel a végeredmény.
 
Hozzávalók (4 személyre):
 
4 csirkecomb filé (bőr nélkül)
1 kisebb csirkemell filé
1-2 dl tejszín
25 dkg bulgur
3 darab paradicsom
3 db (lecsó)paprika
1 nagyobb fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
olívaolaj, só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika
 
Elkészítése:
 
A csontozott, bőrétől megfosztott csirkecombot egyesével egy-egy kiterített folpack fóliára rakjuk, a vastagabb részeit bevágjuk,  próbáljuk úgy eligazítani, hogy nagyjából szögletes oldalakat kapjunk.
A csirkemell filét aprítóba tesszük só, frissen őrölt bors és tejszín társaságában, majd alaposan összeaprítjuk. Egy krém állagú húspépet kell kapnunk, ha szükséges, akkor adjunk még hozzá tejszínt. Azért kell a krém állag, mert ezt a húsmasszát fogjuk a csirkecombra kenni és ha nem eléggé kenhető, akkor szenvedés lesz a dolog.
Ha sikerült a csirkehúskrém, akkor a kifektetett combokat sózzuk, borsozzuk, majd elosztjuk a krémet annyit felé, ahány combunk van és egyenletesen elkenjük a felületén. Bevizezett késsel nagyon könnyen megy.
Ha elkentünk a combokon a húspépet, akkor szorosan felcsavarjuk, két oldalt megfogva a folpackot szorosra húzzuk és szép, egységes kinézetű hengereket sodrunk belőlük.
 
Innen két módon mehetünk tovább.
 
Ha van sous vide berendezésünk, akkor vákuumzacskóba tesszük a folpackba tekert húst, majd mehet a gépbe 75 °C-on 2 órára ázni (ez az étel így készült, akinek más hőfokot és időt diktál a tapasztalata, rakja be úgy).
Ha nincs sous vide, akkor a folpackba tekert húst még egyszer tekerjük egy még nagyobb folpack fóliába, majd alufóliába és gőzsütőben (vagy sima sütőben alsó-felső sütési módban, alulra kis edénykében víz, hogy gőz képződjön) 110, maximum 120 °C-on 90 percet gőzöljük (a folpack maximum 120 °C-ot bír biztonságosan, ennél ne legyen nagyobb a hőfok).

Ha a hús elkészült, kibontjuk a csomagolásból és papírtörlővel szárazra töröljük, majd olajjal vékonyan bekenjük és felmelegített serpenyőben körben pirosra sütjük néhány perc alatt, folyamatosan forgatva.

Míg a hús készül elkészíthetjük a lecsót ízlésünk szerint, majd leturmixoljuk. Elkészíthetjük a bulgurt is, ha van, akkor egy csokor friss vágott petrezselyem mehet rá.

Tálaláskor a bulgurt a tányérra helyezzük, teszünk mellé a lecsókrémből, majd a hústekercset ízlésünk szerint felvágva a krémre helyezzük.

Finom, omlós, puha és szaftos hús az eredmény, amely íze kiegészül a lecsó ízével.

Jó főzőcskét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...