Hozzávalók (2-4 személyre):
4 nagyobb szem krumpli
2 egész tojás
néhány púpos evőkanál zsíros tejföl
1 pohár kefir
pár evőkanál finomliszt
pár gerezd fokhagyma
pár evőkanál sertészsír
só, bors
Elkészítése:
A krumplit nyersen, a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük (ha van robotgép, akkor finomra aprítjuk, így a legkevésbé macerás a dolog), beletesszük a kefirt, úgy két evőkanál zsíros tejfölt, a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a finomra reszelt fokhagymát, majd annyi lisztet dolgozunk bele, hogy egy sűrű "tésztát" kapjunk. Hasonló a tócsnihoz, csak ezt dúsítjuk tejföllel, kefirrel. Kefir helyett aludttej, író is használható, kinek mi van otthon.
Veszünk egy kb. 20*30 cm-es tepsit (a méretének csak annyi jelentősége van, hogy mennyire lesz az elkészült lepény vastag, vagy vékony), amit vékonyan kikenünk olvasztott sertészsírral (a tepsi oldalát is), majd a masszát beleöntjük.
A tetejét meglocsolgatjuk még olvasztott zsírral, kis tejfölpamacsokat helyezünk el rajta, majd betoljuk a 190 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe, ahol 20 percig sütjük, majd max. hőfokon és grill fokozaton (ha van, ha nincs, akkor csak max. hőfokon) pirítjuk. Mielőtt áttekerjük a sütőt, egy fogpiszkálóval végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a finomságunk.
A megsült lepényt az edényben adagokra vágjuk és mehet az asztalra. Plusz friss tejföllel, esetleg egy kis pirított szalonnával, sonkával, hagymával kiegészíthetjük, ha van kedvünk vele foglalkozni. Ha nincs, akkor csak így magában, így melegében.
Ez az étel is az Electrolux kiváló minőségű sütőjében készült...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése