Tócsi, lepcsánka, borzaska, mackó. Ha én lennék a "gasztronómia Kodály Zoltánja", akkor ez lenne az első étel, aminek a receptjét a gyűjteményembe feljegyezném és valószínű, hogy ezen az 5 elnevezésen kívül még legalább egy tucattal bővülne a név-repertoár. Talán az ország valamennyi részében ismerik és ahány vidék, annyi névvel illetik. A világ legegyszerűbb ételei versenyben is a dobogó valamelyik fokán végezne, hiszen roppant egyszerű és gyors az elkészítése. Talán éppen az egyszerűségéből adódóan nem szerepel szakácskönyvekben, így gondoltam leírom. Így az is el tudja készíteni, aki csak hallott róla, de nem találja a receptjét. Ez az étel nem azonos a rösztivel, amely hasonló ugyan, de csak rokonságban állnak.
Ha valaki úgy gondolja, ha elkészíti, hogy étteremben evett más hasonlót, akkor jól látja, hiszen az éttermek "borzas szeletnek", vagy hasonló hangzatos névvel illetett módon elkészített natúr szeletnek ebben a bundában történő megsütésével az étlapon szerepeltetik és sikerrel adják el.
Egy kicsit bonyolultabb, de pár hozzávalóval gazdagabban elkészített verziója ennek az ételnek a prósza, ami Zala megyében "őshonos" tudomásom szerint. Az is nagyon finom. Zalában étlapon is láttam már, ennek is van húsos verziója.
Hozzávalók:
személyenként 3 szem közepes krumpli
1 tojás
finomliszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors
sütéshez: bő forró étolaj vagy zsír
Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk és reszelőn lereszeljük. Én a finomabb lyukon szoktam lereszelni. Ha annyira finom a lyuka a reszelőnknek, hogy pépet kapnánk az azért már nem jó, akkor inkább egy kicsit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Belereszeljük a nyers fokhagymát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése