Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. március 23., péntek

Tócsni

Tócsi, lepcsánka, borzaska, mackó. Ha én lennék a "gasztronómia Kodály Zoltánja", akkor ez lenne az első étel, aminek a receptjét a gyűjteményembe feljegyezném és valószínű, hogy ezen az 5 elnevezésen kívül még legalább egy tucattal bővülne a név-repertoár. Talán az ország valamennyi részében ismerik és ahány vidék, annyi névvel illetik. A világ legegyszerűbb ételei versenyben is a dobogó valamelyik fokán végezne, hiszen roppant egyszerű és gyors az elkészítése. Talán éppen az egyszerűségéből adódóan nem szerepel szakácskönyvekben, így gondoltam leírom. Így az is el tudja készíteni, aki csak hallott róla, de nem találja a receptjét. Ez az étel nem azonos a rösztivel, amely hasonló ugyan, de csak rokonságban állnak.
Ha valaki úgy gondolja, ha elkészíti, hogy étteremben evett más hasonlót, akkor jól látja, hiszen az éttermek "borzas szeletnek", vagy hasonló hangzatos névvel illetett módon elkészített natúr szeletnek ebben a bundában történő megsütésével az étlapon szerepeltetik és sikerrel adják el.
Egy kicsit bonyolultabb, de pár hozzávalóval gazdagabban elkészített verziója ennek az ételnek a prósza, ami Zala megyében "őshonos" tudomásom szerint. Az is nagyon finom. Zalában étlapon is láttam már, ennek is van húsos verziója.

Hozzávalók:

személyenként 3 szem közepes krumpli
1 tojás
finomliszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors

sütéshez: bő forró étolaj vagy zsír

Elkészítése:

A krumplit megtisztítjuk és reszelőn lereszeljük. Én a finomabb lyukon szoktam lereszelni. Ha annyira finom a lyuka a reszelőnknek, hogy pépet kapnánk az azért már nem jó, akkor inkább egy kicsit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Belereszeljük a nyers fokhagymát is.
A nyers krumplihoz adjuk a tojást (aminek a mennyisége a krumpli mennyiségével nő, így mondjuk olyan 6-8 szem krumplihoz, már 2 db tojást tegyünk és persze a fokhagyma mennyiségét is növeljük), megsózzuk, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy nem túl száraz állagú elegyet kapjunk. Mennyiséget nem tudok ehhez írni, mert nem lehet, szemre csinálom mindig. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet és látni fogjuk, amikor már megfelelő az állaga (a képen jól látszik szerintem). Miközben sütjük majd a masszánk levet engedhet (a krumpli fajtájától függően), akkor kevés lisztet adjunk még hozzá, hogy felvegye ezt a levet.

Ha a massza készen van, akkor bő forró olajban vagy zsírban kisütjük. Ezt úgy csináljuk, hogy egy evőkanállal egy jó adagot teszünk a forró zsiradékba, majd a tetejét elegyengetjük, ellapogatjuk, hogy egyenletes vastagságú legyen és pár perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ne legyen túlzottan vastag, mert akkor előfordulhat, hogy belül nyers marad. Ha nem akarjuk megkóstolni nyersen a masszát, akkor egy kis darabkán végezzünk próbasütést, majd ha kell, akkor ízesítsük még. Úgy finom, ha a borsot és a fokhagymát is lehet benne érezni.

Ha az éttermi "borzas szeletet" szeretnénk elkészíteni belőle, akkor a karajt vékonyan szeljük fel és verjük ki, mint amikor rántott húst készítünk. Sózzuk meg, forgassuk lisztbe, majd a krumplis masszába és így süssük meg. A húsunk pont átsül, mire a krumplis bunda is megsül. Rizst javaslok hozzá köretnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...