Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. április 8., vasárnap

Tárkonyos vadragu leves

Ez egy igazán egyszerűen elkészíthető, ám roppant elegáns leves. Éttermekben a drágább kategóriába tartozik. Húsvétkor talán autentikusabb lenne bárányhúsból készíteni, én most szarvashúsból főztem, bár nyúlból, csirkemellből, pulykamellből, de sertéshúsból is elkészíthető. Igazából teljesen mindegy, hogy milyen húsból készül, a főzéskor annyi a különbség, hogy a hamarabb megfövő húsok esetén a zöldségekkel kezdünk, majd adjuk hozzá a húst, a lassabban fövő húsok esetében pedig fordítva. Előbb a húst kell félig megfőzni, majd mehetnek hozzá a zöldségek. Egy bizonyos, hogy a tárkony és citrom feltétlenül kell hozzá, valamint, hogy a végén be kell habarni.

Hozzávalók:

25 dkg őzcomb (vagy bármilyen más hús ízlésünk szerint)
néhány szál sárgarépa, petrezselyem gyökér, 1 kisebb karalábé, zeller, 25 dkg gomba, ezen kívül tehetünk bele borsót, cukorborsót, spárgát, bármit, amit ízlésünk kíván
4 közepes darab krumpli
pár gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 citrom
1 csokor friss tárkony (vagy szárított tárkonylevél)
0,25 l zsíros tejszín
víz
néhány evőkanál finomliszt
étolaj vagy olívaolaj
só, bors, kömény

Elkészítése:

A húst felcsíkozzuk vagy felkockázzuk kisebb darabokra, a megtisztított zöldséget is feldaraboljuk, csíkozzuk vagy kockázzuk. Szebb lesz a leves, ha a hús és a zöldségek darabolása hasonlít egymásra.
Egy fazékban hevítünk egy pár evőkanál olívaolajat vagy étolajat, majd megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ha a hagyma üveges, akkor rádobjuk a húst és átforgatjuk, megpirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel (vagy a húsvéti sonka főzővizével, de akkor a sóval vigyázzunk!). Borsozzuk, őrölt (vagy egész) kömény adunk hozzá és addig főzzük, ameddig a hús félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, felhúzzuk annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. A víz mennyisége azt is meghatározza, hogy ki mennyire sűrűn szereti az ilyen fajta levest. Szerintem egy ilyen leves legyen tartalmas és sűrű, ezért ne úsztassuk meg nagyon. Főzni kezdjük a levest, közben belenyomjuk a fokhagymát, belecsavarjuk a citromot. Először ne az egészet, mert a végén, ha megkóstoljuk és nem eléggé pikáns, még adhatunk hozzá citromlevet, de ha túl savanyú lesz, akkor nem tudunk vele mit csinálni. Sózzuk levesünket, ha kell még és tegyük bele a csokor friss tárkonyunk felét apróra vágva (vagy belemorzsoljuk a szárított tárkonylevelet). Ha háromnegyedig megpuhultak a hozzávalók, akkor hozzáadjuk a gombát és tovább főzzük.

Ha a hozzávalók már majdnem teljesen puhák, akkor mehet bele a krumpli is, ez puhul meg a legrövidebb idő alatt (ha esetleg spárgát is teszünk bele, akkor ez az utolsó pár percben kerüljön csak bele, mert szétfő).

Ha minden hozzávaló megpuhult, akkor 2-3 evőkanál lisztet a zsíros tejszínünkkel simára keverjük, majd a leves forró levéből szedünk hozzá pár merőkanállal. Csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a levesbe és kiforraljuk. Ilyenkor már csak azért forraljuk, hogy a liszt ízét kiforraljuk. A habarásunkkal sűrűsödni is fog a levesünk. Ha behabartuk, akkor beletesszük a tárkony maradékát apróra vágva.

Ha behabartuk, akkor itt az ideje, hogy a sűrűségét és az ízét is beállítsuk. Kóstoljuk meg és tegyünk még bele sót, borsot, citromlét, bármit, amit hiányolunk belőle. Az ízében érezni kell a citrom savanykás ízét és a tárkony aromáját is. Ha sűrűnek találjuk még tudunk rajta segíteni egy kis vízzel.

Ha beállítottuk levesünk ízét és sűrűségét, akkor tálaljuk. Tálaláskor tehetünk rá friss tárkonylevelet és egy karika citromot, hogy akinek még szükséges belecsavarhassa magának.

Ha van leveses csészénk, akkor abban tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...