Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 28., vasárnap

Sült császárhús

Régi vágyam teljesült ennek az ételnek az elkészítésével. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, leírhatatlanul finom. Persze kell, hogy az ember szeresse a ropogós malacbőrt és azt a finom zsírréteget, ami a hús alatt rejtőzik, de ugye ezeket mindenki szereti... Gordon Ramsay valamelyik műsorában láttam először, ódákat zengett róla és mennyire igaza volt.

Hogy még egyszerűbb és garantáltan finom omlós legyen a hús, így sütőzacskóban készítettem. Nem használtam még sütőzacskót, de a jó édes anyukám -aki konzervatívnak vallja magát a konyhában, de azért szeret új dolgokat kipróbálni- sütött így egy szép darab csülköt, ami nagyon finom szaftos volt, így gondoltam, hogy kipróbálom én is ezt a technikát. Nem csalódtam benne.

Szóval császárhúsra fel!

Hozzávalók (2-4 személyre):

1,5 kg bőrös császárhús (esetemben 2 darabban, de egyben lett volna az igazi)
1 fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

Az előkészített hús bőrét éles késsel egymásra merőleges vágásokkal bevagdossuk. Csak a bőrt kell átmetszeni, nem kell mélyen bevágni. Sózzuk és frissen őrölt borssal gazdagon fűszerezzük, megszórjuk pirospaprikával. A fűszereket kicsit belemasszírozzuk.
A vöröshagymát félfőre vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeljük.

A sütőzacskó használati útmutatóján az volt, hogy tegyünk egy kanál lisztet a zacskóba. Így tettem, de gondolom, ha elfelejtettem volna se lett volna tragédia. Beletesszük a hagymát és a fokhagymát, megágyazunk a húsnak,  majd ráfektetjük a húst. Lezárjuk a zacskót és mehet az alsó-felső sütési módban 190 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol kilónként 1 órát sütjük (vagy ahogy a zacskóra írva van, de nekem így vált be).

Amikor megsült és a bőre is jó ropogós már, kivesszük a zacskóból és pihentetjük 10 percet.

A zacskóban lévő szaftból raktam el keveset, hogy tálaláskor meglocsolgassam, de a zacskó ahogy van, mehet a kukába. A tepsi egyébként szép tiszta maradt a sütőzacskó használata miatt.

Tálaláskor szép egyforma darabokat vágunk a húsból, de ez csak egy nagyon éles késsel fog sikerülni. Ha nem elég éles a késünk, akkor nem egyszerű mutatvány.

Ha a tányérra került a hús, meglocsolgatjuk a félretett pecsenyelével és fogyaszthatjuk. Adhatunk mellé krumplipürét, párolt rizst, de friss puha kenyérrel is kiváló.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...