Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. március 1., szombat

Narancsos almás csokitorta

Felhívták a figyelmemet erre a receptre, hogy roppant finom és nagyon egyszerűen elkészíthető. A torta Vikinél, a thechefviki.blogspot.hu blog írójánál található, az eredeti recept itt olvasható. Ismerem ezt a blogot, rendszeresen olvasom, de ez a recept valahogyan elkerülte a figyelmemet. Sajnos. Tehát mutatkozott a kiváló alkalom, hogy kipróbáljam. Érdemes volt, nagyon finom!

Az eredeti recept a blogról, amelyet Viki fahéjas-narancsos almatortának nevezett el. Nem a plagizálás elkerülése végett, vagy bármi más miatt, de mivel a csokikrém pont annyira jellemző erre a finomságra, mint a narancs és az alma, így ennek okán adtam neki új nevet. Remélem Viki megbocsátja...

Tehát az eredeti recept:

"Fahéjas-narancsos almatorta

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

A tésztához:
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg (por)cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • 10 dkg liszt
Az almaréteghez:
  • 60 dkg alma
  • 1-2 ek cukor ízlés szerint
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 2 ek. keményítő
A csokoládés-narancsos réteghez:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 cs. Zselatin fix (elhagyható szerintem)
  • 3 dl hideg tejszín

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőporos-fahéjas lisztet.

A tésztát elfelezzük, s 2, egyenként kb. 24 cm kört kenünk egy sütőpapírral borított tepsire, s egymás után kisütjük a két tésztakorongot. Ha kihűlt, ráillesztjük a tortaformát, körbevágjuk, hogy pontosan illeszkedjen bele a piskóta.

Az almakrémhez a hámozott almát falatnyi darabokra vágjuk, saját levében megpároljuk. Megszórjuk ízlés szerinti cukorral, őrölt fahéjjal. A keményítőt feloldjuk kb. 1 dl-nyi hideg vízben, a párolt almához adjuk, néhány perc alatt kevergetve pudingszerűvé sűrítjük, majd hűlni hagyjuk.

Az egyik piskótalapot kapcsos tortaformába tesszük, megkenjük a kihűlt almakrémmel, majd befedjük a másik tésztalappal.

A narancsos réteghez gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. Hozzáadjuk a tojást, s nagyon gyorsan, folyamatosan kevergetve, továbbra is gőz fölött tartva néhány perc alatt besűrítjük, de ügyeljünk, nehogy kicsapódjon a tojás! 

Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a fahéjat, hűlni hagyjuk, majd hűlést követően hozzáadjuk a Zselatin fix-et.

A tejszínből kemény habot verünk. Egy kis részét összekeverjük a narancsos csokoládéval, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, a maradék tejszínhabot is a csokoládékrémhez keverjük.

Rákenjük az almával töltött tortánk tetejére, majd néhány órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Narancsgerezdekkel dekorálva tálaljuk."
Ahogy készítettem ezt a tortát elmerengtem. Mégpedig azon, hogy azt mondom, egyszerű elkészíteni ezt a finomságot, de azért csak kell vele pepecselni. Eszembe jutott, hogy milyen sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak sütni (főzni). Vagy mert nincs konyhájuk, vagy mert nem tudnak, vagy mert még most kezdik és bontogatják a szárnyaikat és egy ilyen torta még a bonyolultabb receptek közé tatozik a számukra. Vagy még ennél is prózaibb az ok, nincs idejük.
De ezek az emberek is szeretik a hasukat, szeretnének finomakat enni, de adott esetben nincs, aki főzzön nekik.
Miután túlzottan patetikussá és saját kardomba dőlősen depresszív hangulatba kerülnék és ezt a szép napsütéses napot szomorkodással tölteném ezen a témán vetyengve, eszembe jutott viszont az is, hogy ma már azért több lehetőség van ara, ha valaki mégis ilyen problémával találkozik, akkor azt meg tudja oldani. Ráadásul úgy tudja megoldani, hogy gyorsan, egyszerűen és finoman "lép túl" a problematikán.
Nem arra gondolok, hogy a fagyasztóból előveszi a félkész fagyasztott ételt és bedugja a mikróba (mert a bolti félkész kajának nem vagyok a híve), hanem az, hogy rendel.
Bevallom őszintén én is szoktam ételt rendelni. Pedig főzök. De van olyan helyzet. És szégyen vagy nem, ha éppen nincs a közelben egy "gyorsétterem" (mert abba is szoktam néha járni), akkor bizony az ételrendelés kiváló és gyors alternatíva.
Persze nem mindegy, hogy milyen ételt, milyen áron, milyen minőségben és milyen választékban tud az emberfia így megrendelni és elfogyasztani. Az én gyerekkoromban nem volt olyan, hogy ételrendelés. A szót sem igen ismertük. De manapság!
Szóval ételrendelés. Ahogy ezen a dolgon töprengek (eléggé messzire jutva a tortától) eszembe jut, hogy ha rendelni kell, honnan érdemes. Van egy spéci honlap, amely kiváló alternatíva. A Foodpanda. És miért éppen ők? Mert óriási választékot kínálnak, elérhető áron, legyen az kínai, pizza, hamburger, de ha éppen török vagy indiai kell, akkor azt. Az egyszerű és gyors ételektől, akár bonyolultabb fogásokat is az asztalunkra varázsolhatunk, ha éppen időhiányban szenvedünk, vagy nem megy a főzés. Vagy éppen süteményeket, tortákat (hogy az eredeti témámnál maradjak).

Szóval kedves mindenki, aki valamiért nem főz, vagy nem főznek rá! Ne szomorkodjon! Rendeljen és miközben eszi a megérkezett finomságot olvassa a blogot, hátha egyszer mégis rászánja magát és nekilát saját kezűleg. Addig is: Foodpanda ...












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...