Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. június 16., szombat

Kávés krémes

Ezzel a sütivel pályáztam a SAD 6. fordulójára. Nem túlzottan fantáziadús az elnevezés, de a krémben és a tésztában is bőven van kávé. Első próbálkozásra így sikerült, lehetne szebb is, de az íze legalább finom. Sajnos nem volt elég időm a gyakorlásra, majd legközelebb...

Hozzávalók:

Tésztához:

2 db tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt nyers kávé
1 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál víz

Krémhez:

2 evőkanál natúr kakaópor
4 evőkanál porcukor
1 dl erősre főzött eszpresszó
1 db tojás
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 habfixáló (vagy zselatin)
kávélikőr (hiányában rum)

Díszítéshez:

étcsokoládé

Elkészítése:

Piskóta:

A piskóta hozzávalóiból megsütjük a piskótalapot. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval keményre verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd beleforgatjuk a többi hozzávalót és a végén a felvert tojásfehérjét is óvatosan. A kész tésztát sütőpapírra öntjük, vékonyan elsimítjuk, majd kb. 5 perc alatt 160 °C-os sütőben légkeveréssel (gázon közepes hőfokon) megsütjük (tűpróbáig). Kihűtjük. A kihűlt piskótából egy általunk választott méretű korong alakú kiszúróval (nagy méretű pogácsaszaggató) korongokat szúrunk.

Krém:

A tojásból, kávéból, cukorból és kakaóporból sűrű krémet főzünk. Ha valaki fél, hogy lekap, akkor vízgőzön is elkészítheti, de habverővel folytonosan kevergetve nem fog lekapni. Addig kell kevergetni, amíg szépen besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
Közben felverjük a hideg tejszínt habfixálóval és vaníliás cukorral (habfixáló helyett lehetne inkább zselatint használni, sőt lehet, hogy ez még jobb lenne, de nekem most nem volt). Ha már jó kemény a tejszínhab, akkor a kihűlt kávés krémmel összekeverjük.

Összeállítás:
A korong aljába teszünk egy kiszúrt piskóta korongot, amit meglocsolunk kávélikőrrel (vagy rummal), majd krémet teszünk rá a forma tetejéig, ezt követően egy másik koronggal befedjük. A kész sütemény tetejét olvasztott csokoládéval megkenjük és hűtőben dermesztjük. Ezt megismételjük annyiszor, amennyi anyagunk van.

A kiírás szerint ropogós díszítéssel dobjuk fel, de nekem csak egy friss mentalevélre "futotta" és tálaláskor megszórtam natúr kakaóporral a tányért.


3 megjegyzés:

  1. Szimpatikus recept alapján készült finom torta!

    VálaszTörlés
  2. Nekem így is tetszik! Szétnéztem a blogodon és megéheztem. Gratulálok. :)

    VálaszTörlés
  3. Hmm.. nagyon finom lehet! Gratulálok hozzá és a blogodhoz is! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...