Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1 evőkanál (púpozott) cukor
kb. 1 dl tej
3 tojás sárgája
csipet só
Töltelékhez és locsolgatáshoz:
10 dkg vaj
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 kanál cukor
1 dl tej
zsír (vagy sütőpapír)
Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk a cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk (a tészta lágy és kissé nyúlós, ragadós legyen, akkor biztos a siker, a tejet apránként adagoljuk a kívánt állag eléréséig).
A tésztát fél órán keresztül kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
A porcukrot a vajjal habosra keverjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Ezt követően a tésztát felcsavarjuk, majd kétujjnyi darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott) tepsibe tesszük úgy, hogy kis rést hagyunk a tésztacsigák között.
Ezt követően hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt 175 °C-ra kapcsoljuk (gázon közepes fokozaton) és hagyjuk sülni. Szépen megkelnek a csigák sütés közben, így összeérnek majd. 15 perc után, amikor már kezd színük lenni a csigáknak, a locsolgatáshoz kimért tejet felmelegítjük, beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ezzel az édes keverékkel egyenletesen meglocsolgatjuk a süteményt és 15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg szép pirosra sülnek.
Ha megsült azért hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt nekilátunk, bár nehéz lesz megállni.
Tipp: a maradék tojásfehérjéből süthetünk püspökkenyeret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése