Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. november 29., csütörtök

Ferdinánd tekercs

Ez egy egyszerű, de nagyszerű sütemény. Nem tudom, hogy eddig miért nem sütöttem, de mostanában kétféle verzióját is megkaptam. Mindkettőt kipróbáltam és F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című gyűjteményéből volt finomabb, amin apró módosításokat hajtottam csak végre, hogy egyszerűbb legyen a dolog (például az eredeti recept kockacukrot ír, én sima kristálycukrot használtam helyette). Annyira puha és finom a tésztája, hogy amikor elkészül, akkor az embernek türtőztetnie kell magát, hogy ne egyen meg még egyet, meg még egyet. Másnap is élvezhető, kiváló reggelire is.Ez az adag olyan 10 perc alatt elfogyott, így dupla mennyiséget kellett csinálnom belőle, hogy elég legyen.

Hozzávalók:

Tésztához:

30 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1 evőkanál (púpozott) cukor
kb. 1 dl tej
3 tojás sárgája
csipet só

Töltelékhez és locsolgatáshoz:

10 dkg vaj
2 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 kanál cukor
1 dl tej
zsír (vagy sütőpapír)

Elkészítése:

A lisztet összegyúrjuk a cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk (a tészta lágy és kissé nyúlós, ragadós legyen, akkor biztos a siker, a tejet apránként adagoljuk a kívánt állag eléréséig).

A tésztát fél órán keresztül kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk.

A porcukrot a vajjal habosra keverjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Ezt követően a tésztát felcsavarjuk, majd kétujjnyi darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott) tepsibe tesszük úgy, hogy kis rést hagyunk a tésztacsigák között.

Ezt követően hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt 175 °C-ra kapcsoljuk (gázon közepes fokozaton) és hagyjuk sülni. Szépen megkelnek a csigák sütés közben, így összeérnek majd. 15 perc után, amikor már kezd színük lenni a csigáknak, a locsolgatáshoz kimért tejet felmelegítjük, beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ezzel az édes keverékkel egyenletesen meglocsolgatjuk a süteményt és 15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg szép pirosra sülnek.

Ha megsült azért hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt nekilátunk, bár nehéz lesz megállni.

Tipp: a maradék tojásfehérjéből süthetünk püspökkenyeret.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...