Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. december 24., hétfő

Cseresznyés csokoládés mascarpone tekercs

Igazán ünnepi ez a sütemény. Nagyon könnyed, egyszerű, de mégis van benne valami különleges. Szerintem ez az új kedvenc süteményem.

Hozzávalók:

Tésztához:

17 dkg csokoládé (megmaradt csokimikulás pont megfelelő)
1 dl kávé
5 tojás
9 dkg cukor
2 púpozott evőkanál finomliszt
késhegyni sütőpor

Krémhez:

35 dkg mascarpone krémsajt
2 púpozott evőkanál porcukor
1 evőkanál konyak (brandy vagy rum is jó, illetve aroma)
néhány evőkanál mogyorókrém
magozott cseresznye

Elkészítése:

Lefőzzük a kávét, majd a csokival vízgőzre tesszük és összemelegítjük, hogy egynemű legyen. Ha szép sima, akkor félre tesszük, hogy kicsit hűljön.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd belecsorgatjuk a csokis-kávés egyveleget, hozzákeverjük a lisztben elkevert sütőport. Ha az egész szép egynemű, akkor beleforgatjuk a fehérjehabot is, majd egy kb. 25x35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, ahol légkeverésen (gázon közepes fokozaton) 20 perc alatt megsütjük (tűpróbáig). Ha a tészta készen van, akkor kinyitjuk a sütő ajtaját, hagyjuk hűlni, majd kivesszük a sütőből és a tésztát papírral együtt rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

Miközben a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a rendelkezésünkre álló alkoholt (vagy aromát).

A kihűlt tésztát átfordítjuk és lehúzzuk róla a papírt. A tésztát ezt követően vékonyan megkenjük mogyorókrémmel. A mogyorókrémre kenjük a krém felét, a tőlünk távolabb eső oldalon egy csíkban azonban nem kenünk krémet, mert feltekeréskor csak kifolyna, majd a tészta felénk eső oldalát végig tesszük sorban magozott cseresznyével, amit előtte szintén alkoholba, vagy aromába áztattunk. Nekem fagyasztott cseresznyém volt, de konzerv is pont megfelelő, csak alaposan szűrjük le, hogy ne folyjon szét a leve mindenhová. Ha a cseresznyéket leraktuk, akkor ügyesen felcsavarjuk a süteményt. Mivel nagyon könnyed, légies a tészta, óhatatlanul is lesznek rajta kis repedések, de nem baj, a maradék krémmel úgyis befedjük az egészet.

Ha a tekercs készen van, akkor tehát a maradék krémmel bevonjuk és ízlésünk szerint dekoráljuk. Én egy recés habkártyával elhúztam és színes cukorvirágokkal szórtam meg, de akár reszelt csokival is díszíthetjük.

Hagyjuk fél órát állni, majd szeleteljük és fogyaszthatjuk. 













1 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg egyszerű, de nagyszerű! Újabban én is kattanok a tekercsekre.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...