Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. december 25., péntek

Posírozott lazac

Nem kell az egész napot a konyhában tölteni, ha éppen mondjuk egy ünnepre készülődve sütni főzni kell. És nem kell mindig ugyan azt enni a "hagyomány" jegyében. Bátran lehet próbálkozni, ismerkedni új ízekkel, új technikákkal, új alapanyagokkal. Itt van például a hal kérdése. Manapság már nem a ponty a legegyszerűbben beszerezhető hal, bár statisztikailag még mindig ez fogy a legjobban. Mindenféle tengeri herkentyűk és különféle halak is beszerezhetőek. Sokoldalúan felhasználható ezek közül a lazac, amely állaga miatt különböző módokon elkészíthető, tetszetős a színe, nincs annyira "erős halíze" (amit nem mindenki szeret).
Egy dolgot ne tegyünk, ha lazacot vásárolunk, de "patkót" vegyünk, hanem egy szép darab filét. A mai recept egy roppant egyszerű, tetszetős előétel, néhány hozzávalóból.

Hozzávalók (4-6 személyre):

30-40 dkg-os lazacderék
1 nagyobb kígyóuborka
2 kis pohár zsíros natúr joghurt (ennek hiányában inkább használjunk tejfölt)
só, bors, kapor, torma
húsleves (hiányában víz)

Elkészítése:

Az étel legbonyolultabb feladata, amit ha megfelelő helyen vesszük a halat, a halas is elvégez nekünk, egy nyitott szelet készítése. Miután kiszedtük a halból a hosszú szálkákat (ujjunkkal végigsimítva kitapintható és kihúzható mindegyik) és lehúztuk a bőrét, úgy vágjuk félbe a vastagabb oldalától kezdődően, hogy a végén nem vágjuk át. A bevágást követően kihajtjuk és készen van a nyitott szelet. A halat ezt követően sózzuk, borsozzuk és gazdagon megszórjuk kaporral, majd szorosan feltekerjük, kívülről is sózzuk, borsozzuk. Azért, hogy a hal megtartsa a formáját, veszünk egy szép darab folpackot (lehetőleg eredetit, mert az jól tapad és bírja a hőt), beletesszük a haltekercset és szorosan belecsavarjuk, két oldalt eltekerjük, mint egy nagy szaloncukrot.
Forraljunk fel egy kisebb edényben, amiben éppen elfér majd a hal annyi húslevest (hiányában vizet, amit megsózunk), amely majd éppen elfedi a tekercset. Ha felforrt a folyadék, kapcsoljuk ki a lángot, tegyük bele a tekercset, fedjük le az edényt és hagyjuk magára 12 percre. Ha vastagabb lett a tekercs, akkor vegyük takarékra a lángot, hogy éppen gyöngyözzön, tegyük bele a tekercset, hagyjuk 3 percig benne, majd utána kapcsoljuk ki a lángot és hagyjuk a lében 10 percre.

Míg a hal készül, készítsük elő az uborkát.

A megtisztított kígyóuborkából (aki szereti a héját, rajta hagyhatja) egy krumplihámozó segítségével hosszú csíkokat vágunk körbe forgatva az uborkát úgy, hogy a magházát már ne érintse a folyamat. A joghurtot (tejfölt) sózzuk, borsozzuk és reszelt tormával ízesítsük (torma hiányában mehet ebbe is kapor gazdagon). Ebbe az ízesített szószba forgassuk bele az uborkacsíkokat és tálalhatunk is.

A halat kivesszük a léből, majd a könnyebb szeletelhetőség kedvéért a fóliában hagyjuk és így szeleteljük fel 2 cm-es darabokra.

Egy tányérra helyezünk két darab haltekercset, lehúzzuk róluk a fóliát, majd teszünk mellé egy adag uborkát.

Az eredmény egy rendkívül szaftos, ízletes haltekercs, amit kiegészít a lédús uborka a fűszeres mártásban. Érdemes kipróbálni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...