Egy egyszerű, könnyű, nyári finomság. Nem csak barackkal, hanem bármilyen, ízlésünk szerinti gyümölcs felhasználásával készülhet. Leginkább üvegpohárban (fagyiskehelyben) mutat jól, ahol az egyes rétegek szépen látszanak. Érdemes kísérletezni a különféle gyümölcsökkel, amelyekből remek pürék, szószok készíthetők.
Hozzávalók (6-8 személyre):
A túrókrémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
6 nagy evőkanál görög joghurt
1 rúd vanília magja
6 evőkanál porcukor
1 citrom/lime reszelt héja (ízlés szerint)
A szószhoz:
1 kg sárga húsú őszibarack (hiányában a tavalyi befőtt a polcról)
néhány evőkanál cukor
pici víz
1 csipet szódabikarbóna
1 evőkanál zselatinpor (elhagyható)
Elkészítés:
A túrókrémhez a hozzávalókat alaposan leturmixoljuk, hogy egy teljesen homogén szerkezetű, közepesen lágy, állagát megtartó krémet kapjunk. Kóstolás után ízlésünk szerint korrigáljuk és készen is van.
Ez a krém már önmagában fogyasztható, nem kell többé vaníliás túrókrémet vásárolni az üzletben, mert pont annyira finom az íze és az állaga is. A gyümölcsből készült szósz, már a csak a hab a tortán..., esetemben őszibarackból.
A cukorból és néhány evőkanál vízből karamellt készítünk, a karamellre dobjuk a héjától és magjaitól megszabadított barackokat, majd puhára pároljuk. Ha a gyümölcs már puha, akkor alaposan leturmixoljuk, hozzáadjuk a szódát és a zselatinport, majd hideg vízbe állítjuk és kavargatva gyorsan lehűtjük.
Tálalás:
Az üvegpohárba/fagyis kehelybe rétegezzük a gyümölcsszószt és a túrókrémet, tetejére egy szelet barack és mentalevél kerül a "pucc" miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése