
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg darált hús
1 tojás
ízlésünk szerinti fűszerek és ízesítők: paprika, őrölt római kömény, őrölt kömény, (frissen) őrölt bors, só, vágott petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, fokhagyma
sűrített paradicsom, illetve bármilyen otthon található, ízlésünknek megfelelő paradicsomkonzerv (paradicsomlé, darabos paradicsom, hámozott egész paradicsom)
1 csipet (barna) cukor
1 csomag a kedvenc spagetti tésztánkból
1 kis fej vöröshagyma és még egy kis fokhagyma
1 evőkanál liszt (esetleg étkezési keményítő)
olívaolaj (étolaj)
reszelt sajt (ízlésünk szerint)
Elkészítése:
A darált húst megfűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, majd alaposan összedolgozzuk és kis, néhány centis golyókat formázunk, lehetősé szerint egyformákat. A kész golyócskákat enyhén ellapítjuk, majd egy kevés olívaolajban (de étolajban is jó) közepes hőmérsékleten megsütjük (hasonlóan a fasírthoz, csak nem úsztatjuk). A megsült golyócskákat félretesszük. Mehet a víz a tésztának a tűzre...
A szószhoz a nagyon finomra vágott vöröshagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, mehet rá egy kis finomra vágott fokhagyma is, majd a paradicsom, ami volt éppen otthon. A sűrített paradicsomot kicsit pirítsuk le, hogy a karcos, savanyú ízét tompítsuk egy kicsit. Mehet ebbe is minden kedvenc fűszerünk, bors, kakukkfű, oregánó, bazsalikom (ha van friss, az a legjobb). Megszórjuk a liszttel, picit pirítjuk, majd lassan felöntjük vízzel, közben kevergetjük, hogy ne legyen csomós, beállítjuk a sűrűségét a mártásnak.
A megsült húsgolyóink eddig vártak, hogy megfürödhessenek imádott szószukban, így adjuk meg nekik az élményt és dobáljuk bele őket.
Közben a tészta sós vize is forr már nagy eséllyel, így indulhat a főzése. Ha megfőtt, akkor leszűrjük, majd összeismertetjük a paradicsomszósszal és a húsgolyókkal. Alaposan összeforgatjuk a dolgokat, majd mehet a tányérra. amire frissen reszelünk a kedvenc sajtunkból. Ennyi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése