Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 27., péntek

Finom sajtos pogácsa


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
2 db 25 dkg-os margarin kocka a tésztába és kb. 15 dkg olvasztott margarin a hajtogatáshoz (vajjal még finomabb, de sertészsír is jó, ha az van)

2 db tojás (+1 a kenéshez)
2 kis doboz tejföl (zsíros fajta)
2 csapott evőkanál só (finom szemcsés)
5 dkg élesztő (1 dl tejben felfuttatva+egy csipet cukor)

20 dkg reszelt Trappista sajt (ízlés szerint füstölt sajttal lehet keverni)


Elkészítés:

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. Az összes hozzávalót összedolgozzuk, összegyúrjuk. A reszelt sajt kb 2/3-át tesszük bele, a többit a végén kell majd rászórni. Mivel a tojások különböző méretűek lehetnek és a tejföl minősége sem ugyan olyan, így ha szükséges akkor az összeállított tésztához még egy kis lisztet adunk, vagy még egy kis tejfölt. Végeredménynek szép rugalmas, sima tésztát kell kapnunk.

Ha összegyúrtuk a hozzávalókat, akkor letakarva megkelesztjük a tésztát langyos-meleg helyen, az első kelesztés fél óra legyen.

A réteges, magas pogácsának a titka a hajtogatás. Kelesztjük fél órát, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsiradékkal, összehajtogatjuk. Ezt a sort még kétszer megismételjük. A hajtogatást úgy szoktam, hogy jobbról balról felülről alulról áthajtom egymásra a tésztát.

Ha megvolt a kelesztés-nyújtás-kenegetés-hajtogatás mind a háromszor, akkor kinyújtjuk. Ízlése válogatja, hogy ki milyen nagyságú pogácsát szaggat és milyen magasra nyújtja a tésztát.

Én kb. 2 cm magasra nyújtom és a 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatom. Mivel nem tudunk úgy szaggatni, hogy ne maradjon ki tészta, így a szaggatás után kenjük meg felvert tojással, nem a nyújtás után. A kiszaggatott és lekent pogácsákra egy-egy csipet sajtot teszünk. A kenéskor figyelni kell, hogy ne csurogjon le a tojás a pogácsa oldalán, mert akkor megfogja azt a sütéskor és nem fog szépen feljönni.

Tehát a kiszaggatott, felvert tojással lekent és megszórt pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsin légkeveréssel, 170 °C-on sütjük. Gázsütőben valahol háromnegyed fokozat körül süssük. Nem lehet pontosan megmondani a sütés idejét. Annyi biztos, hogy nem szabad sötétbarnára sütni, mert akkor kiszárad a lelke. Ha szép színe kezd lenni, akkor érdemes egyet kivenni és szétszedni (ha ügyesek voltunk, akkor rétegek lesznek, ami nagyon szép), ha a belseje már átsült, akkor nem szabad tovább sütni.

Nyilván a maradék tésztát átgyúrjuk és szaggatjuk, majd sütjük. Én összehajtogatom a szaggatás előtt, hogy ez is réteges legyen. A tapsztalat azonban az, hogy akármennyire is óvatosan hajtogatja az ember, a maradékból már nem lesz pont olyan könnyű, leveles pogácsa, mint az első szaggatásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...