Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 db 25 dkg-os margarin kocka a tésztába és kb. 15 dkg
olvasztott margarin a hajtogatáshoz (vajjal még finomabb, de sertészsír is jó,
ha az van)
2 db tojás (+1 a kenéshez)
2 kis doboz tejföl (zsíros fajta)
2 csapott evőkanál só (finom szemcsés)
5 dkg élesztő (1 dl tejben felfuttatva+egy csipet cukor)
20 dkg reszelt Trappista sajt (ízlés szerint füstölt sajttal
lehet keverni)
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. Az összes
hozzávalót összedolgozzuk, összegyúrjuk. A reszelt sajt kb 2/3-át tesszük bele,
a többit a végén kell majd rászórni. Mivel a tojások különböző méretűek
lehetnek és a tejföl minősége sem ugyan olyan, így ha szükséges akkor az
összeállított tésztához még egy kis lisztet adunk, vagy még egy kis tejfölt.
Végeredménynek szép rugalmas, sima tésztát kell kapnunk.
Ha összegyúrtuk a hozzávalókat, akkor letakarva
megkelesztjük a tésztát langyos-meleg helyen, az első kelesztés fél óra legyen.
A réteges, magas pogácsának a titka a hajtogatás. Kelesztjük fél órát, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsiradékkal, összehajtogatjuk. Ezt a sort még kétszer megismételjük. A hajtogatást úgy szoktam, hogy jobbról balról felülről alulról áthajtom egymásra a tésztát.
Ha megvolt a kelesztés-nyújtás-kenegetés-hajtogatás mind a
háromszor, akkor kinyújtjuk. Ízlése válogatja, hogy ki milyen nagyságú pogácsát
szaggat és milyen magasra nyújtja a tésztát.
Én kb. 2 cm magasra nyújtom és a 4,5 cm átmérőjű
pogácsaszaggatóval szaggatom. Mivel nem tudunk úgy szaggatni, hogy ne maradjon
ki tészta, így a szaggatás után kenjük meg felvert tojással, nem a nyújtás
után. A kiszaggatott és lekent pogácsákra egy-egy csipet sajtot teszünk. A
kenéskor figyelni kell, hogy ne csurogjon le a tojás a pogácsa oldalán, mert
akkor megfogja azt a sütéskor és nem fog szépen feljönni.
Tehát a kiszaggatott, felvert tojással lekent és megszórt
pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsin légkeveréssel, 170 °C-on sütjük.
Gázsütőben valahol háromnegyed fokozat körül süssük. Nem lehet pontosan
megmondani a sütés idejét. Annyi biztos, hogy nem szabad sötétbarnára sütni,
mert akkor kiszárad a lelke. Ha szép színe kezd lenni, akkor érdemes egyet
kivenni és szétszedni (ha ügyesek voltunk, akkor rétegek lesznek, ami nagyon
szép), ha a belseje már átsült, akkor nem szabad tovább sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése