Összes oldalmegjelenítés

2012. január 27., péntek

Egyszerű, gyors túrós pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt 
25 dkg margarin 
25 dkg tehéntúró
só ízlés szerint (1/2-1 evőkanál)

1 db tojás a lekenéséhez
ízlés szerint különféle magvak a szórásához (jelen esetben napraforgóbél)


Elkészítés:
A három összetevőt alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk. Semmi élesztő, kelesztés, annyira egyszerű. Ha összedolgoztuk a hozzávalókat és a sót sem felejtettük ki belőle, akkor kinyújtjuk a tésztát. Kb. 1-1,5 cm magasságúra érdemes nyújtani, de ez is ízlés dolga. Apró trükk, ha van kedvünk vele pepecselni, akkor vékonyra nyújtjuk, összehajtogatjuk és leveles lesz a pogácsa, na jó nem annyira leveles, mint a leveles tésztából készült testvére, de a rétegek felfedezhetőek lesznek benne.

Tehát, ha kinyújtottuk a tésztát, akkor késsel rovátkázzuk, hogy szép legyen a teteje, én két irányban szoktam, egymásra merőlegesen, de ez elhagyható, csupán a díszítést szolgálja. Aztán szaggatjuk, szerintem a 3,5 cm-es méret a legjobb, de a 4,5 cm-nél nagyobb szaggatóval még sosem szúrtam ki.


A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírra tesszük (vagy zsírozott, lisztezett tepsire), megkenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal és a 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréssel (gázsütőben inkább nagyhoz közeli fokozaton) szép világos barnára sütjük. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad a lelke! 
A pogácsák teteje sajttal is megszórható, ha van.

Ha lezárt zacskóba tesszük kihűlés után, akkor akár 2 hétig (!) is ehető (ha nincs túlsütve persze).






1 megjegyzés:

  1. A kislányom napok óta nem hajlandó enni szinte semmit.
    Vasárnap együtt megsütöttük, nagyon jó, hogy ilyen egyszerű a recept, így bátran rábízhattam a kiméréstől- a gyúráson át, a szaggatásig.
    Alig várta, hogy kisüljön, végül elkellett dugni előle, mert miután a fél tepsivel bevágta féltem beteg lesz.....
    Szuper recept, szuper pogácsa.
    Köszönjük.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...