Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
só ízlés szerint (1/2-1 evőkanál)
1 db tojás a lekenéséhez
ízlés szerint különféle magvak a szórásához (jelen esetben napraforgóbél)
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
só ízlés szerint (1/2-1 evőkanál)
1 db tojás a lekenéséhez
ízlés szerint különféle magvak a szórásához (jelen esetben napraforgóbél)
Elkészítés:
A három összetevőt alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk.
Semmi élesztő, kelesztés, annyira egyszerű. Ha összedolgoztuk a hozzávalókat és
a sót sem felejtettük ki belőle, akkor kinyújtjuk a tésztát. Kb. 1-1,5 cm
magasságúra érdemes nyújtani, de ez is ízlés dolga. Apró trükk, ha van kedvünk
vele pepecselni, akkor vékonyra nyújtjuk, összehajtogatjuk és leveles lesz a
pogácsa, na jó nem annyira leveles, mint a leveles tésztából készült testvére,
de a rétegek felfedezhetőek lesznek benne.
Tehát, ha kinyújtottuk a tésztát, akkor késsel rovátkázzuk,
hogy szép legyen a teteje, én két irányban szoktam, egymásra merőlegesen, de ez elhagyható, csupán a díszítést szolgálja. Aztán
szaggatjuk, szerintem a 3,5 cm-es méret a legjobb, de a 4,5 cm-nél nagyobb
szaggatóval még sosem szúrtam ki.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírra tesszük (vagy zsírozott, lisztezett tepsire), megkenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal és a 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeveréssel (gázsütőben inkább nagyhoz közeli fokozaton) szép világos barnára sütjük. Nem szabad túlsütni, mert kiszárad a lelke!
A pogácsák teteje sajttal is megszórható, ha van.
A kislányom napok óta nem hajlandó enni szinte semmit.
VálaszTörlésVasárnap együtt megsütöttük, nagyon jó, hogy ilyen egyszerű a recept, így bátran rábízhattam a kiméréstől- a gyúráson át, a szaggatásig.
Alig várta, hogy kisüljön, végül elkellett dugni előle, mert miután a fél tepsivel bevágta féltem beteg lesz.....
Szuper recept, szuper pogácsa.
Köszönjük.