40 dkg finomliszt
2 db közepes méretű sós vízben főtt és áttört krumpli
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
2 dl tej
1 evőkanál só
1 evőkanál étolaj
langyos víz szükség szerint
Elkészítése:
A lisztet a sóval, főtt és áttört krumplival az étolajjal és a cukros tejben felfuttatott élesztővel alaposan kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha szép hólyagos, enyhén ragad, kissé lágy. Ezt én kanalanként a tésztához adagolt langyos vízzel szoktam elérni. A gép dagasztja a tésztát én pedig adagolom a vizet a kívánt állag eléréséig. Szerintem ezt a tésztát ne lisztezzük. Én legalábbis nem lisztezem, mert akkor sütéskor a liszt beleszóródik a forró olajba és megég. Ha kidolgoztuk a tésztát, akkor egy kelesztésre szánt tálat vékonyan olajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, a tetejét is vékonyan beolajozunk. Én a tál tetejét folpack fóliával le szoktam takarni és így rakom meleg helyre kelni (nekem nincs olyan kelesztő csodatálam, aminek fedele van, ez a megoldás is beválik).
1 órát kelesztjük a tésztát. Szépen
megnő. Vigyázzunk, hogy a továbbiakban ne gyűrkésszük, ne bánjunk vele durván.
Én azt szoktam csinálni, hogy odateszem a sütésre szánt edényt a tűzre az
olajjal melegedni. Odakészítem a kiszedő csipeszt, a tálat, amibe kiszedem majd
a kész lángost, amit kibélelek papír kéztörlővel. Ezt követően fogok egy kisebb
méretű habkártyát és kis adagokat hasítok ki a tésztából, amit egy kiolajozott
lapostányérra teszek. Ha az olaj már jó meleg, akkor egy adag tésztát szépen a
szélénél körbe-körbe forgatva kinyújtok és az olajba fektetem. Pillanatok alatt
átsül, forgatni kell, figyelni kell a színét. Szép világos barnára kell sütni,
majd kiszedni és lecsöpögtetni.
A feltétnek a fantázia szab csak határt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése