Hozzávalók:
0,5 kg csirke vagy pulykamell filé
1 zacskó fagyasztott állapotban kapható
zöldségmix (van belőle többféle is, amely szimpatikus), ha friss alapanyagot
akarunk, akkor egy szál sárgarépa, egy kevés brokkoli, cukorborsó, gomba (laska,
barna vagy fehér csiperke)
1 zacskó kínai rizstészta (ízlésünknek
megfelelő, sokfélét lehet kapni, van, ami cérnametélt szerű, van, ami széles
metéltre hasonlít, van, amit elég forró vízbe áztatni, van, amit főzni kell,
mindegy milyet veszünk)
szójaszósz, halszósz vagy osztrigaszósz
(ha csak szójaszósz van, akkor az is elég, de az legalább legyen, hogy kínai
jellege legyen)
étolaj
étkezési keményítő
víz
Előkészületek:
A brokkolit blansírozzuk (a nyers,
darabolt brokkoli rózsákat nagyon rövid időre forrásban lévő vízhez adjuk, majd
kiszedjük), a cukorborsót egyben hagyhatjuk, vagy ketté vághatjuk és
blansírozzuk, a gombát felszeleteljük, a sárgarépát botonra vágjuk (darabolási
forma, négyzetalapú hasáb, amely kb1cm vastag, 4-5cm hosszú). A húst
felcsíkozzuk.
Edények, eszközök:
Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor wokot használunk, de egy nagyméretű teflon serpenyő is megfelelő. Wok pár ezer Ft-ért már beszerezhető, például én az IKEÁ-ban vettem. Ha új a wok, akkor ki kell égetni az első használat előtt. Ezen kívül kell még egy olyan kiszedő szükséges, amivel kevergethetjük az alapot és kiszedhetjük a wokból, ez egy szűrős lapát kanál például, vagy egy nagy felületű fakanál.
Elkészítés:
1. A tésztát a zacskón leírt módon előkészítjük és félretesszük. Erre azért van szükség, mert gyorsan elkészül az étel. Ha ügyesek vagyunk, akkor nem kell előre elkészíteni, menet közben is csinálhatjuk. A lényeg, hogy a többi hozzávaló elkészültére ez is legyen meg.
2. Felhevítjük a wokot, ez konkrétan hevítést jelent, addig hagyjuk a tűzön, ameddig már füstöl. Ha fehér füst száll fel, akkor öntünk bele egy pár korty olajat majd a felcsíkozott húst. Ezt folyamatosan kevergetve szépen megpirítjuk, majd kiszedjük.
3. Az üres wokba kevés olajat teszünk, majd beledobjuk a gombát, megpirítjuk, majd kiszedjük.
4. Sárgarépával ugyan így járunk el. A sárgarépa akkor kész, ha szépen karamellizálódik a cukortartalma, megpirul, mire megpirul meg is puhul.
4. A cukorborsó következik, majd a blansírozott brokkolit forgatjuk át a forró olajban a wokban.
Ha a fagyasztott zöldségmixet használjuk, akkor a forró wokba beledobjuk a fagyasztott zöldséget és forgatjuk, készre sütjük-pároljuk.
5. Összekeverünk egy kis tálkában 2-3 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízben és félretesszük.
Összeállítás:
Itt kétféle módon írom le. Az első mód, ha a fagyasztott zöldségmixet használtuk, a második az, ha a zöldségeket egyesével készítettük elő.
1. Az elkészült, megsült-párolódott zöldségmixre visszadobjuk a húst, majd ízesítjük a szójaszósszal, és osztrigaszósszal vagy halszósszal. Óvatosan mindegyikkel, mert jellegzetes ízük van, nehogy túlzásba vigyük. Ha átforgattuk a zöldségeket a hússal, akkor löttyintünk rá egy kevés vizet, majd a keményítővel elkevert vízből adunk hozzá keveset, csak annyit, hogy kissé besűrítse az alapot, annyi víz kell alá, hogy szaftos legyen az egész. Ha kész, akkor rádobjuk a tésztát és átforgatjuk az egészet, hogy a tésztát bevonja az alap szaftja és mindenhová kerüljön hús és zöldség.
2. Az utolsónak elkészített zöldséget a wokban hagyjuk, nem szedjük ki, majd hozzáadjuk az összes, egyesével elkészített zöldséget, végül a húst és jól összeforgatjuk, ízesítjük, majd kevés vizet adunk hozzá és a keményítős vízzel bekötjük, mint az előbb leírt módon. Jöhet a tészta és kész.
Ha szeretjük csípősen, akkor Erős Pista, Pirosarany, erőspaprika, csiliszósz a megoldás rá a végén, mikor már minden benne van.
Ha a tészta is belekerült és átmelegedett az egész, akkor kapcsoljuk csak le a tüzet a wok alatt. Amíg a tálat odakészítjük a tálaláshoz maradjon benne, hogy ne hűljön ki.
Tálalhatjuk egy nagy tálban és mindenki maga szed, vagy pedig adagokban. Adagokban táláskor mindenkinek jusson mindenből!
Elkészítési idő: maximum 1 óra (az előkészítés, aprítás, vágás a több
idő, a sütés és összekészítés már csak percek kérdése, ha gyorsan vágunk, akkor
fél óra is elég)
Ha nagyon, de nagyon autentikusak
akarunk lenni, akkor pálcikával esszük az ételt. A pálcika használatához egy
kis segítség:
- Az egyik pálcikát helyezzük a tenyerünk és a
hüvelykujjunk találkozásához, kicsit szorítsuk oda és támasszuk meg a
gyűrűsujjunkkal. Győződjünk meg róla, hogy a pálcika stabilan áll ebben a
helyzetben, a kezünk mozgatására nem mozdul el és nem csúszik ki.
- A másik pálcikát fogjuk a hüvelykujjunk, a
mutatóujjunk és a középső ujjunk közé, nagyjából mintha írni akarnánk
vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
- A felső pálcika fel-le mozgatásával akár nagyobb
darab ételt is összefoghatunk.
- Kellő gyakorlattal a pálcikát úgy használhatjuk,
akár egy fogót.
Tippek: a pálcika akkor kezelhető a
legkönnyebben, ha a vastagabb vége felől kb. egyharmad, egynegyed távolságnál
fogjuk meg (lásd az ábrán), mivel így a pálcika végei igen hegyes szöget zárnak
be. Ha a pálcikák hegye nincs egy vonalban, fordítsuk őket lefelé (merőlegesen
a tányérra), majd lassan közelítsünk a tányér felé, miközben a fogást kicsit
lazábbra vesszük. Lassan közelítve az a pálcika, melynek hegye előrébb nyúlik,
lassan visszacsúszik, amíg a két pálcika egy vonalba kerül. Kis gyakorlással az
ábrán látható első két lépés egyetlen mozdulattal is végrehajtható, amint egy
kézzel emeljük fel a két pálcikát.
Az evőpálcika használatára vonatkozó leírás és a képek forrása: http://shenzhen.freeblog.hu/archives/2008/09/18/Evopalcika/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése