Gyerekkorom ízeit idézi ez a bableves. Annyi csak a különbség, hogy anyukám nem csipetkével, hanem kiskockával csinálta. Csak tésztás bablevesnek hívtuk. Picit változtattam rajta, de még így is felidézi a gyerekkori ízemlékeket. Biztos hihetetlen, de ez a leves 1 óra alatt elkészül. Ebből fél óra az előkészítés, a hozzávalók megtisztítása, feldarabolása. Tartalmas, ízletes leves gyorsan és könnyedén.
Hozzávalók:
néhány szál sárgarépa
néhány szál petrezselyem gyökér
egy darabka karalábé és zellergumó
1 csokor petrezselyem zöldje
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 nagyobb szem krumpli
25 dkg csirkemell (a sokat emlegetett kis szűz kiváló, vagy sertéscomb, vagy más hús is kiváló)
1 doboz 40 dkg-os vajbab konzerv
1 tojás
finomliszt
étolaj, olíva olaj
só (ételízesítő vagy leveskocka), bors, paprika, kömény
Elkészítése:
Az a néhány szál zöldség tényleg néhány szál. Szerencsésebb, ha vékonyabb fajta a répa és a gyökér, esetleg új, ezekből 2-3 szál elegendő. A megtisztított zöldséget felkarikázzuk. Sajnos az a tapasztalatom, hogy mostanában annyira fás a gyökér, hogy nem lehet megrágni, nem fő meg. Így ha ezt látom, akkor ezt két három darabra vágom. A karalábét és a zellert ha megesszük, akkor felkockázzuk, ha nem, akkor elég nagyobb darabokra vágni. A nagyobb darabokban hagyott zöldségekből az ízük kifő, de később kivehetjük és kidobhatjuk, ha nem akarjuk elfogyasztani. A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, átnyomjuk fokhagymanyomón, vagy apróra daraboljuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A csirkemellet és a krumplit felkockázzuk. A tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz tésztát gyúrunk és elcsipkedjük, ez lesz a csipetke, a levesbetét. A konzerv babot felbontjuk. Mindig mondom, hogy nem kell a készétel, mert annyi idő elkészíteni frissen, mint a készet megmelegíteni. Ez a bab azonban nem készétel. Rengeteg energiát spórolhatunk, ha nem a friss babot áztatjuk be órákra, főzzük elő, hanem ezt használjuk. Ha valaki ezt nem szereti, akkor persze áztassa be a babot és főzze meg puhára.
Miután mindent megtisztítottunk, feldaraboltunk, kezdhetjük a főzést.
Egy kevés étolaj olívaolaj keverékén megfuttatjuk a vöröshagymát. Az üvegesre sült hagymára rádobjuk a zöldségeket és nagy hőmérsékleten pirítjuk, pároljuk. Ennek két oka is van. Egyrészt a sárgarépa karotin tartalma a zsiradékban kioldódik és szépen megszínezi a levesünket, másrészt karamellizálódik a zöldségekben lévő cukor, amely plusz ízt ad ételünknek. Ezeken kívül még azt is el lehet mondani, hogy gyorsabban elkészül az ételünk, mert ezt az egészet nagy hőfokon végezzük, így mivel a magas hő közvetlenül éri a zöldségeket nagyon gyorsan puhulni kezdenek. Annyira gyorsan, hogy körülbelül 10 percig tartó pirítást, párolást követően érezhetően puhulásnak indulnak a zöldségek. Rádobjuk az aprított petrezselyem zöldjét és a fokhagymát, majd felöntjük kevés vízzel. Mivel a csipetke a fővési sorrendben a második, így az következik. Beleszórjuk az alapunkba és így főzzük tovább. Annyi víz legyen rajta azért, hogy a csipetke főhessen. Fedő alatt a nagy hőfokot továbbra is tartva főzzük pár percet, majd ha megkóstoltuk a répát és háromnegyedik puha, akkor jöhet bele a krumpli. Ez a harmadik a sorban. Mire ez megfő, a leves is készen lesz. Ha a krumpli benne van, akkor felhúzzuk annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk.
Ha a rántás az ételben van, akkor már csak ki kell forralni a rántás liszt ízét. Pár percig forraljuk a levest és készen is van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése