Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 12., vasárnap

Csirkemell meggyszósszal

Van aki nem szereti a gyümölcsöt hússal. Étteremben ettem már kecskenyársat forró csokiöntettel és meggydarabokkal. Finom volt. Három alapíz volt benne, a sós, az édes és a savanyú. Gyermekkorom menzás párolt marhaszelete, amihez meggymártást és főtt krumplit adtak se volt rossz, de ez egy kicsit más. Annyiban más, hogy a meggymártást keményítővel készítem, így egy nagyon szép, áttetsző mártást kapok, amiben csak a meggy és a hozzáadott ízesítők íze érződik, mivel nem liszttel van sűrítve, így a liszt íze hiányzik belőle és az állaga is sokkal szebb, gusztusosabb. Ezen kívül a hús csirkemell, így talán még egészséges is. Talán.

A recept.

Hozzávalók:

2 darab egész csirkemell filé (Személyenként egy fél)
1 üveg meggybefőtt
cukor, só, bors, csipet fahéj, étkezési keményítő, étolaj, olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb darab krumpli

Elkészítése:

A csirkemelleket középen kettévágjuk, majd a fél csirkemelleket (amiről a kis szüzet leszedtük) lapjában kettészeljük. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés étolaj olívaolaj keverékében átsütjük.

Közben a megtisztított krumplit sóz vízben megfőzzük, leszűrjük és krumplinyomóval darabosra törjük. A nagy fej vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk, étolajban aranybarnára sütjük, majd hozzáadjuk az összetört krumplit és összekeverve együtt pirítjuk még egy darabig. Vigyázzunk, nehogy a hagyma megégjen.

csirkemell meggyszósszal
A meggyszószt úgy készítjük, hogy pár evőkanál kristálycukrot a befőtt levével odateszünk a tűzre. Forraljuk pár percet, amíg sűrűsödni kezd (ha nem a befőttnek a levével, hanem tiszta vízzel csinálnánk, akkor a cukor szép aranybarnára változna, karamellizálódna, ez egy plusz ízt ad neki), majd hozzáöntjük a meggyet, ami lehetőleg magozott. Közben néhány evőkanálnyi keményítőt tiszta hideg vízzel összekeverünk, csomómentesre kavarjuk. Ha készen van, akkor egy tejszerű, tejszín sűrűségű anyagot kell kapnunk. Ezt a keményítőt beleöntjük a meggyes alapunkba, de nem egyszerre, hanem szépen lassan adagolva. Közben figyeljük, mert a keményítő rögtön besűríti. Ha elértük a kívánt állagot, akkor nem adunk hozzá többet és a tüzet is elzárjuk. Ezt nem kell kiforralni, mint a lisztes sűrítést. Ízlés szerint egy csipet fahéjat adhatunk hozzá

Készen van a krumpli, megsült a hús, elkészült a szószunk, így tálalhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...