Összes oldalmegjelenítés

2012. február 3., péntek

Lencsefőzelék

Megint lencse. A fél kilós zacskó rengeteg, így mindig van egy kis maradék a felbontott zacskóból. Legelterjedtebb talán a főzelék, bár salátát, köretet is lehet készíteni belőle, a levesről ne is beszéljünk. Most íme a főzelék.

Hozzávalók:

20 dkg előző este beáztatott lencse
pár gerezd fokhagyma
néhány babérlevél
víz
étolaj
finomliszt
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Elkészítése:

Az előző este beáztatott lencséről leöntjük az áztató vizet és feltesszük főni egy lábasban annyi vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt, akkor beledobáljuk a babért és a szétnyomott fokhagymát -ízlés szerinti mennyiségben- és szépen megfőzzük. Borsozzuk és rakunk bele egy kevés őrölt köményt (az emészthetőség javítása végett). Nekem egy fél óra alatt megfő általában, az áztatás nagyon hasznos...
Ha már megpuhult, akkor kell csak sózni, nehogy ne puhuljon meg a lencse. Én a szokásos leveskockát rakom bele, ha kell, akkor még meg is sózom, beállítom az ízét.
A végén berántjuk. Egy felhevített serpenyőbe étolaj (vagy zsír), abba a liszt, amit zsemleszínűre pirítunk. Ahogy már máskor is írtam, olyan legyen, mint egy krém az állaga. Ki kell tapasztalni, hogy mennyi liszttel rántsuk az ételt, mert a lisztek sem egyformák. Figyelembe kell venni azt is, hogy a kész főzelék tovább sűrűsödik, így nem kell agyon lisztezni, mert egy nagy gombóc lesz belőle. Ehhez a mennyiséghez kb. 2 evőkanál liszt elég kell, hogy legyen. Ha a liszt zsemle színűre pirult, akkor félre kell húzni a tűzről és egy kanál pirospaprikát kell tenni bele, hogy szép színe legyen. Ha elkevertük, akkor mehet bele a főzelékbe, egyenesen a serpenyőből. Ha kevergetjük, akkor nem lesz csomós, nekem se szokott az lenni.
lencsefőzelék

És készen van. Az állagának egy kicsit folyósnak, hígnak kell lennie, mert sűrűsödni fog még, ezt ne felejtsük el. Ha másnapra nagyon összeállna, akkor egy kis vízzel összekeverve melegítsük meg, nem fogja elrontani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...