Összes oldalmegjelenítés

2012. február 12., vasárnap

Tejszínes garnéla tésztával

Ismét egy gyors és egyszerű recept. Fél órás. Most garnélával, de csirkemell csíkokkal is elkészíthető, ugyan így, csak a csirkemellnek kell pár perccel több, de azzal is beleférnénk a fél órába!

Hozzávalók:

személyenként 6-8 darab garnélarák
személyenként 10-15 dkg spagetti tészta (vagy hasonló fajtájú ízlésünknek megfelelő tészta)
1 személyre szólóan a további hozzávalók:
2 dl zsíros tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 fél citrom leve és reszelt héja
fél csokor aprított petrezselyem zöldje
só, bors
vaj, olívaolaj

(ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor nem kell a mennyiségeket minden hozzávalónál felszorozni, például négy személyre számítva: egy zacskó tészta, 0.5 liter tejszín és egy nagy csokor petrezselyem, de mindent ízlésünknek megfelelően variálhatunk)

Elkészítése:

tejszínes garnéla tésztával
Először is meg kell tisztítani a garnélát. Ha főtt a rákunk, ha nyers (piros vagy szürke a színe), akkor is illik alaposan megtisztítani. Ez azt jelenti, hogy letörjük a fejét, majd körben lefejtjük a páncélját. Ezt követően a hátán ejtünk egy bemetszést, pont középen a fejétől a farka irányába, és találunk benne egy vékony, legtöbbször fekete színű zsinórszerűséget, ez a bélcsatorna, amit el kell távolítani. Ez ízlés dolga, de azért nem annyira gusztusos, ha belegondolunk, hogy mit ennénk meg, ezen kívül kesernyés íze lehet, ami elronthatja az ételünket. Ha megtisztítottuk a rákunkat, akkor a munka dandárjával már elkészültünk. Ha még a tisztítási folyamatunk elején odatettünk egy fazék vizet a tűzre, akkor mire megtisztítjuk a rákokat lehet, hogy pont felforrt a víz. Ha így van, akkor sózzuk, majd beletesszük a tésztát és ízlésünknek megfelelően megfőzzük. Én szeretem egyben hagyni a spagettit, mert sokkal gusztusosabb szerintem, mint széttördelve.

Amíg fő a tésztánk elkészítjük a tejszínes rákunkat. Pár dekagramm vajat kevés olívaolajjal egy serpenyőben a tűzre tesszük. Ha a vaj elolvadt és felhabzott, akkor beledobáljuk a rákokat. Ha szürke színű (nyers) rákot használunk, akkor néhány percig, ha főtt garnélát használunk (piros), akkor pár pillanatig sütjük a zsiradékban. A főtt garnélát igazából csak fel kell melegíteni, mert már megfőtt, a nyerset pedig csak addig kell sütni, amíg a színe pirosra nem vált. Nem szabad túlsütni a rákokat, mert akkor gumiszerű lesz az állaguk és élvezhetetlen lesz. Ha kész a garnéla, akkor belecsavarjuk a citromot, belereszeljük a citrom héját, felöntjük a tejszínnel, belereszeljük a fokhagymát, beleszórjuk a petrezselyem aprított zöldjét, sózzuk, borsozzuk és beforraljuk. Ez pár perc és azt jelenti, hogy a tejszín mártás sűrűségűvé válik a forralás során.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor valószínű, hogy a tészta is elkészült. Érdemes al dente (fogkemény) főzni a tésztát, mert a garnélás tejszínes alapunkba forgatjuk bele, amelyben még egy kicsit rázogatjuk, kevergetjük, hogy a mártás mindenhol bevonja a tésztát. Ha így készítjük, akkor a mártást magába szívja a tészta, így még finomabb lesz.

Tálalhatjuk. Tálaláskor egy cikk friss citromot adhatunk még hozzá, amelyet ízlés szerint a fogyasztáskor rácsavarunk az ételre.

Egy adagra a rák ára körülbelül 400 Ft, ez a legdrágább hozzávaló. Az az egy adag, amit ma készítettem mindennel együtt körülbelül 800 Ft de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...