Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 12., vasárnap

Tejszínes garnéla tésztával

Ismét egy gyors és egyszerű recept. Fél órás. Most garnélával, de csirkemell csíkokkal is elkészíthető, ugyan így, csak a csirkemellnek kell pár perccel több, de azzal is beleférnénk a fél órába!

Hozzávalók:

személyenként 6-8 darab garnélarák
személyenként 10-15 dkg spagetti tészta (vagy hasonló fajtájú ízlésünknek megfelelő tészta)
1 személyre szólóan a további hozzávalók:
2 dl zsíros tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 fél citrom leve és reszelt héja
fél csokor aprított petrezselyem zöldje
só, bors
vaj, olívaolaj

(ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor nem kell a mennyiségeket minden hozzávalónál felszorozni, például négy személyre számítva: egy zacskó tészta, 0.5 liter tejszín és egy nagy csokor petrezselyem, de mindent ízlésünknek megfelelően variálhatunk)

Elkészítése:

tejszínes garnéla tésztával
Először is meg kell tisztítani a garnélát. Ha főtt a rákunk, ha nyers (piros vagy szürke a színe), akkor is illik alaposan megtisztítani. Ez azt jelenti, hogy letörjük a fejét, majd körben lefejtjük a páncélját. Ezt követően a hátán ejtünk egy bemetszést, pont középen a fejétől a farka irányába, és találunk benne egy vékony, legtöbbször fekete színű zsinórszerűséget, ez a bélcsatorna, amit el kell távolítani. Ez ízlés dolga, de azért nem annyira gusztusos, ha belegondolunk, hogy mit ennénk meg, ezen kívül kesernyés íze lehet, ami elronthatja az ételünket. Ha megtisztítottuk a rákunkat, akkor a munka dandárjával már elkészültünk. Ha még a tisztítási folyamatunk elején odatettünk egy fazék vizet a tűzre, akkor mire megtisztítjuk a rákokat lehet, hogy pont felforrt a víz. Ha így van, akkor sózzuk, majd beletesszük a tésztát és ízlésünknek megfelelően megfőzzük. Én szeretem egyben hagyni a spagettit, mert sokkal gusztusosabb szerintem, mint széttördelve.

Amíg fő a tésztánk elkészítjük a tejszínes rákunkat. Pár dekagramm vajat kevés olívaolajjal egy serpenyőben a tűzre tesszük. Ha a vaj elolvadt és felhabzott, akkor beledobáljuk a rákokat. Ha szürke színű (nyers) rákot használunk, akkor néhány percig, ha főtt garnélát használunk (piros), akkor pár pillanatig sütjük a zsiradékban. A főtt garnélát igazából csak fel kell melegíteni, mert már megfőtt, a nyerset pedig csak addig kell sütni, amíg a színe pirosra nem vált. Nem szabad túlsütni a rákokat, mert akkor gumiszerű lesz az állaguk és élvezhetetlen lesz. Ha kész a garnéla, akkor belecsavarjuk a citromot, belereszeljük a citrom héját, felöntjük a tejszínnel, belereszeljük a fokhagymát, beleszórjuk a petrezselyem aprított zöldjét, sózzuk, borsozzuk és beforraljuk. Ez pár perc és azt jelenti, hogy a tejszín mártás sűrűségűvé válik a forralás során.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor valószínű, hogy a tészta is elkészült. Érdemes al dente (fogkemény) főzni a tésztát, mert a garnélás tejszínes alapunkba forgatjuk bele, amelyben még egy kicsit rázogatjuk, kevergetjük, hogy a mártás mindenhol bevonja a tésztát. Ha így készítjük, akkor a mártást magába szívja a tészta, így még finomabb lesz.

Tálalhatjuk. Tálaláskor egy cikk friss citromot adhatunk még hozzá, amelyet ízlés szerint a fogyasztáskor rácsavarunk az ételre.

Egy adagra a rák ára körülbelül 400 Ft, ez a legdrágább hozzávaló. Az az egy adag, amit ma készítettem mindennel együtt körülbelül 800 Ft de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...