Összes oldalmegjelenítés

2012. március 11., vasárnap

Burgonyakrémleves hagymás burgonyagombócokkal

Talán ez a világ legegyszerűbb levese. De annyira szépen lehet tálalni és meglehetősen finom is, hogy akár vendégváró levesnek is beillik.

Hozzávalók:

burgonya
víz
zsíros tej vagy tejszín
só (ételízesítő, húsleveskocka), bors
1 fej vöröshagyma
liszt, zsír (étolaj)

Elkészítése:

A megtisztított burgonyát (amelyhez mennyiséget nem írtam, de 1 közepes krumpliból körülbelül 1 nagy tányér leves lesz) annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. A vizet ízlésünk szerint megízesítjük.
Ha a krumpli megfőtt, akkor kiveszünk belőle "tányéronként 1 evőkanálnyi mennyiséget", mert ebből lesz majd a leves betétje. Félretesszük, hűlni hagyjuk.

A többi főtt krumplit a főzővizével és 2 dl zsíros tejszínnel vagy tejjel együtt leturmixoljuk. Addig turmixoljuk, ameddig egy teljesen sima, csomómentes alapot kapunk.

Ezt az alapot visszatesszük a fazékba, amiben kezdtük a főzést és annyi vizet adunk hozzá, amellyel ízlésünknek megfelelő sűrűségűre állítjuk be a levest. Megborsozzuk, felforraljuk és készen is van. Nem kell rántani, vagy más módon sűríteni, hiszen a krumpli keményítőtartalma miatt saját magát besűríti.

Elkészítjük a levesbetétet, amely hagymás burgonyagombóc lesz. Ez egy régi ismerős, amelynek ezer arca van. A gnocchi, vagy magyarul krumplinudli. A korábban kivett és félretett krumplit, amely kihűlt már, villával összetörjük. Ha szükséges sózzuk, majd annyi finom lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, amellyel összedolgozzuk. A krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, igazából egy enyhén ragadós tésztát kell kapjunk. Ebből sodrunk egy rudat, amelyet 0.5-1 cm-es darabokra darabolunk, két tenyerünk között golyóvá formázunk, majd ha úgy jobban tetszik, akkor két újjal hosszúkásra formáljuk (nem kell, hogy nagy gombócokat csináljunk, mert levesbetét lesz). Ha készen vannak a kis gombóckáink, akkor forrásban lévő vízbe dobáljuk őket. Ha feljöttek a gombócok a víz felszínére, akkor el is készültek. Közben kevés zsíron aranybarnára sütjük a durvára felvágott vöröshagymát, majd a megfőtt gombócokat a hagymás zsírra dobáljuk és átforgatjuk benne, hogy rátapadjon a hagyma a felületére.

A forró levest a tányérba szedjük, majd a hagymás-zsíros gombócokból ízlés szerinti mennyiséget (de nem túl sokat) a levesbe tesszük közép tájon. Ha nem tapadt meg az összes hagyma, akkor szórunk még rá azt is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...