Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. március 11., vasárnap

Rakott kelkáposzta

A rakott kelkáposzta egy nagyon tartalmas, finom étel. Az elkészítése nem túlzottan bonyolult, inkább időigényes és eléggé sok koszos edénnyel jár. De az eredmény megéri, mert pár napig melegíthető, laktató ételt kapunk. Ugyan így készül a rakott karfiol (vagy brokkoli, kelbimbó), nyilván csak a zöldség változik a hozzávalók közül.
  
Hozzávalók:

1 közepes-nagyobbacska fej kelkáposzta (kb 1.5 kg)
30 dkg rizs
50 dkg sertés comb
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy doboz zsíros tejföl
só (ételízesítő, leveskocka), bors, paprika, őrölt kömény

Elkészítése:

Azért lesz sok koszos edény a végére, mert három hozzávaló van, amelyeket elő kell készíteni, hogy aztán egy edénybe összeállítsuk az egészet és megsüssük.

Első lépésként kezdjünk a kelkáposztával. A kelkáposztának a külső, öreg, sérül leveleit lefejtjük, majd miután kettévágtuk kivágjuk a torzsáját, felcsíkozzuk. Egy fazékban vizet forralunk, ha felforrt, akkor megsózzuk és a kelkáposztát beletesszük, megfőzzük. Ez káposztafüggő, általában 5-10 perc alatt megpuhul. Ha megpuhult, akkor leszűrjük róla a vizet és félretesszük.

Következik a rizs. A rizsből egy egyszerű párolt rizst készítünk.

A harmadik hozzávalóból, a húsból, miután ledaráltuk úgy készítjük el, mintha pörköltet készítenénk.

A hozzávalók megint, mint máskor is körülbelüli mennyiségek, mert a főzés megengedi, hogy improvizáljunk.Ha húsosabban szeretjük több hússal készítjük, a többi hozzávaló mennyiségét is változtathatjuk. Ez általában nincs kőbe vésve, mint a sütés. Ennél fogva tehát, ha mindennel elkészültünk, akkor egy olyan méretű sütőedényre lesz szükségünk, amelybe a hozzávalók beleférnek, majd kezdődhet a rétegezés.

A sütőedényünket vékonyan kizsírozzuk (vagy érolajjal kikenjük). A főtt kelkáposztánk mennyiségének a felét az edény alján egyenletesen eloszlatjuk. Erre rátesszük a rizs felét, majd a darált húsból készült ragunkat. Következik a rizs második fele, végül a tetejére a kelkáposzta második fele. Minden réteget szépen elegyengetünk, kicsit meg is nyomkodjuk, hogy zömökebb legyen. Erre azért van szükség, hogy később a tálalásnál ne essen szét, ha kiszedjük a sütőedényből.

Ha a rétegek elkészültek, akkor a tetejét meglocsoljuk gazdagon a zsíros tejfölünkkel és az előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk légkeveréssel (gázon élén tűznél), majd ízlésünknek megfelelő színűre sütjük.

Igazából mivel már minden réteg puha és készen van a sütéssel nem az a célunk, hogy készre süssük, hiszen mondhatjuk, hogy már készen is van. A cél az, hogy kicsit összesüljön, illetve a tejföl kapjon egy kis színt, amelytől az íze is megváltozik.

Ha ízlésünk szerinti színűre sült a tejföl, akkor kivesszük a sütőből és adagokra vágva tálaljuk. Finom puha kenyér illik mellé.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...