Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. március 25., vasárnap

Tavaszi zöldborsó leves

Egy könnyed zöldségleves. Még könnyedebb lenne, ha olyan minőségű zöldségeket lehetne kapni, hogy jóízűen megenné az ember. Zsenge lenne a répa és a gyökér is. Megint úgy jártam, hogy a petrezselyem gyökeret csak nagyobb darabokra vágtam és úgy főztem a levesbe, mert nem főtt volna meg. Így egyben kiszedhető belőle és az íze legalább belefő. Hol vagytok ti szép színű, gazdag ízű zöldségek?

Hozzávalók:

néhány szál sárgarépa
néhány szál petrezselyem gyökér
egy darabka karalábé és zellergumó
1 csokor petrezselyem zöldje
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 nagyobb szem krumpli
kb 30 dkg zöldborsó (én fagyasztott tavaszi zsenge zöldborsót használtam)
1 tojás
finom liszt
étolaj, olíva olaj
só (ételízesítő vagy leveskocka), bors, paprika, kömény, csipet cukor

Elkészítése:


Miután mindent megtisztítottunk, feldaraboltunk (karikára, kockára, hasábokra, kinek ízlése szerint), kezdhetjük a főzést.

Néhány evőkanál étolaj és olívaolaj keverékében megfuttatom az apróra vágott vöröshagymát. Ha üvegesre pirult, akkor rádobom a sárgarépát és pirítom pár percig. Ekkor a sárgarépa karotintartalma a zsiradékban kioldódik, megszínezi azt és paprika nélkül is szép színe lesz a levesnek. Ezen kívül a benne lévő cukor így karamellizálódik és édesebb-ízesebb lesz a répa, majd a lé is. És persze gyorsabban is elkészül majd az étel. Szóval a répa után következik a többi zöldség. Ha a gyökér fiatal és jó minőségű, és várhatóan megpuhul majd a leves elkészítése során és ehető lesz, akkor a répával együtt dobjuk a hagymára. Ha nem, akkor nagyobb darabokra vágva a többi zöldséggel együtt most jött el az ideje. Ezzel is átforgatom a zsiradékon, majd jöhet a borsó. Fagyasztva, vagy frissen, kinek milyen van. Ezzel is átforgatom az egészet, majd a zsiradék színén látni lehet, hogy milyen színű lesz a leves. Ha elég színesnek látjuk, akkor húzzuk fel vízzel, ha nem, akkor itt az ideje egy kis pirospaprikának, mivel az zsírban oldódik, most tegyük bele.
Ha minden benne van és felhúztuk vízzel, akkor mehet bele a fokhagyma, bors, egy csipet őrölt kömény, só (vagy ételízesítő, leveskocka) és egy csipet cukor. Alapvetően a borsó édeskés ízűen finom, és a zsenge tavaszi zöldborsólevesnek egy kis édes pikantériája van ezáltal. Ha ez hiányzik a borsóból, akkor érdemes pótolni.
Szépen főzzük, hogy  puhuljanak a zöldségek. Közben beletesszük a megtisztított és feldarabolt krumplit és a felaprított petrezselyem zöldjét, amiből egy kiskanálnyit félrerakunk. A krumpli akkor kerüljön bele, ha a többi zöldség már majdnem jó, mert a krumpli gyorsan megfő.

Hamar elkészül a leves, így elkészítjük bele a betétet, ami nem más, mint galuska. Egy tojásból és annyi finom lisztből, amennyit felvesz csipet sóval galuskatésztát kavarunk, amibe beletesszük a félrerakott, apróra vágott petrezselyem zöldjét is. Ha a krumpli is már majdnem jó, akkor a levest csendesebb tűzre tesszük és teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a levesbe, amelyek szépen megfőnek benne, mire a krumpli is megpuhul.

Ha minden puha, akkor végzünk még egy kóstolást és tálalhatjuk is a frissen elkészült levest. Tálaláskor még egy kis friss petrezselyem zöldjével meghinthetjük.


Tipp: rossz beidegződés, hogy a petrezselyem csokornak csak a leveleit használjuk fel. Én is sokáig így tettem, de Jamie egyik műsorában a teljes csokrot láttam feldarabolódni és az ételbe kerülni, amire ő azt mondta, hogy a szára édeskés ízű, nagyon finom, ezért kár lenne eldobni. Hát nem igaza volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...