Gyerekkoromban ki nem állhattam a zellert. Sok gyerek volt így gondolom, rajtam kívül is. Állandóan kitúrtam a levesből. Aztán ahogy telt az idő megszerettem a zellert. Ez mára már odáig fajult, hogy zellerkrémlevest is szoktam készíteni belőle. Zellert rendkívül egészséges dolog fogyasztani és ha az ember megszereti az ízét, akkor új élménnyel gazdagodik.
Hozzávalók:
1 nagy gumó zeller
1 kis fej vöröshagyma
só (ételízesítő, leveskocka), bors
2-3 evőkanál étolaj
2 dl zsíros tejszín vagy tej
víz
Eszköz: turmixgép
Elkészítése:
A vöröshagymát feldaraboljuk, nem fontos teljesen apróra, mert a levest a végén leturmixoljuk. A feldarabolt hagymát pár evőkanál olajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a megtisztított és felkockázott zellergumót. Pár percig együtt pirítjuk-pároljuk, majd felöntjük kevés vízzel, hogy ellepje, majd főzzük. Addig kell főzni, ameddig a zeller teljesen megfő. Megfűszerezzük borssal, sózzuk (esetleg ételízesítőt vagy leveskockát adunk hozzá).
Ha megfőtt a zeller, akkor turmixgépbe öntjük és alaposan leturmixoljuk (vagy rúdmixerrel a fazékban, amiben főztük). Turmixolás közben hozzáöntjük a tejszínt vagy a tejet. Ha elértük a szép sima állagot, akkor visszatöltjük a fazékba és annyi vizet öntünk hozzá, amellyel beállítjuk az ízlésünknek megfelelő állagot. Mivel ez egy krémleves, így inkább sűrűbb legyen egy kicsit, mint hígabb. Ha a sűrűségét beállítottuk, akkor megkóstoljuk és ha kell, akkor utána ízesítjük még.
A pirított kenyérkocka kétféle módon is készülhet. Vagy pirítóst készítünk és feldaraboljuk, vagy a szikkadt kenyeret felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk szép világos barnára.
A kész levest a pirított kenyérkockával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése