Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 1., kedd

Sportszelet

Nem tudom, hogy miért pont ez a neve ennek a süteménynek. Sok benne a kalória, így ha eszünk belőle lesz mit lemozogni... Hallottam ezt a süteményt már kakaós krémmel elkészítve, akkor lehet, hogy jobban hasonlít a végén egy sportszeletre. A lényeg, hogy finom. A tetejére kent mázat nem írom le, mert a mézes zserbónál leírt mázzal vontam be. Ha valaki nem akar mázzal bajlódni, akkor porcukorral is meghintheti a végén. Mondjuk akkor már tényleg nem fog hasonlítani egy sportszeletre.

Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
4 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás
3 evőkanál sima natúr kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
néhány evőkanál zsíros tejföl

Krémhez:

0,5 liter zsíros tej
1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor

Elkészítése:

Kezdhetünk a krémmel, mert mire megsül és kihűl a tészta, elkészül a krém. A tejből a pudingporral pudingot főzünk és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A vajat (margarint) a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás pudingot hozzáadjuk és szép simára keverjük. A krém ezzel készen is van, hűtőben pihentetjük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tejföl azért nem pontos mennyiség, mert azzal állítjuk be a tészta rugalmasságát, nedvességét. Először egy-két evőkanálnyi mennyiséget adjunk hozzá, majd ha szükséges, akkor még adjunk hozzá igény szerint. A végén a tészta könnyen gyúrható állagú legyen, ne legyen túl száraz.
A kész tésztát három részre osztjuk, kinyújtjuk egy nagy tepsi méretűre, sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk és 180 °C-os légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) körülbelül 8 perc alatt megsütjük. Nagyon hamar megsül, érdemes rá figyelni. Ha megsült még egy pár percig puha, de ahogy kihűl megkeményedik kissé. Igazából a betöltött krémtől és máztól fog majd megpuhulni újra. Tehát a három tésztalapot megsütjük, és ha mindegyik kihűlt, akkor betöltjük a krémet.
A krémet két részre osztjuk, majd a három tésztalap közé betöltjük. A tetejére rákerül a főzött máz (vagy olvasztott tortabevonó ízlés szerint), majd hűtőszekrénybe tesszük és hagyjuk hogy a lapok megpuhuljanak. Ez néhány órát is igénybe vesz, a legjobb ha egy éjszakára hagyjuk puhulni.
Kész sütemény felvágását meleg vízbe mártott és letörölt hosszú pengéjű, éles késsel végezzük, így szép vágási felületet kapunk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...