Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 6., vasárnap

Gulyás

Azért nem gulyásleves, mert gulyáslevesnek a menzai verziót hívnám inkább, amit annak idején adtak, amikor egy tányér léből úgy kellett kihalászni azt a pár szem krumplit és húst. Sok verziója van. Létezik csak krumplival és hússal, sok zöldséggel, hús nélkül, csipetkével, galuskával. Egy biztos, hogy minél sűrűbb és tartalmasabb, annál finomabb szerintem. Az igazi, ha bográcsban készül, amely alatt fával tüzelünk, de a konyhában is finomat készíthetünk. Ja, és szerintem olajjal bűn a gulyást készíteni, zsírral az igazi. Ez nem egy reform étel.

Hozzávalók:

személyenként 15 dkg sertés- vagy marhacomb (lapocka), 1 kisebb szál sárgarépa, 1 kisebb szál gyökér, kis darab zeller, kis darab karalábé,1 kisebb krumpli, valamint
0,5 kg húsra számítva 1 nagy fej vöröshagyma
4-5 evőkanál zsír
1 csokor petrezselyemzöld
só (ételízesítő, leveskocka), bors, paprika, kömény, ízlés szerint babér, fokhagyma
ha szezonja van, akkor 1 nagyobb darab TV paprika és 2 darab hámozott magozott paradicsom
1 tojás
finomliszt

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a karalábét, a zellert és a krumplit felkockázzuk. A húst is felkockázzuk. A darabolás ízlés szerinti, a feldarabolt zöldségek mérete illeszkedjen a feldarabolt hús méretéhez, szerintem így gusztusos.
Ha a darabolás készen van, akkor a húsból, hagymából és zsírból odateszünk egy pörköltet. A zsíron megfuttatjuk a hagymát, majd rádobjuk a húst, amit fehéredésig forgatunk, ha szezonja van, akkor rádobjuk a feldarabolt TV paprikát és a meghámozott, kimagozott friss paradicsomot, megszórjuk paprikával és kevés vizet öntve alá forraljuk. Sózzuk (leveskockát teszünk bele, vagy ételízesítőt), borsozzuk, ízlés szerint őrölt, illetve egész köményt adunk hozzá, beledobjuk a szétnyomott fokhagymát és ízlés szerint az 1-2 darab babérlevelet. Ezt a pörköltünket addig főzzük, ameddig a hús félig megpuhul (miközben fő, jó borsodi szokás szerint friss puha kenyeret nyomunk a szaftba és jóízűen megesszük). Én nagyobb lángon szoktam főzni, nem kell vele finomkodni, mint a húslevessel.
Ha a hús félig megpuhult, akkor mehetnek bele a zöldségek. Öntünk még hozzá vizet, annyit, amennyi ellepi és tovább főzzük. Beleszórjuk a nagy csomó aprított petrezselyemzöldet. Ha a zöldség is majdnem teljesen jó, akkor mehet bele a krumpli is, majd megint egy kis víz. Miközben a krumpli is fő, elkészítjük a csipetkét vagy a galuskát. Személy szerint (szintén jó borsodi szokás szerint, ahogy anyukám is csinálta gyerekkoromban) én galuskával csinálom. Egy tojást elhabarok, megsózom és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy könnyed galuskatésztát kapjak. Amikor a krumpli is puhulásnak indult, akkor egy kiskanál segítségével (vagy klasszikus módon egy vágódeszkáról kés segítségével) beleszaggatjuk a galuskát a lébe. Elérkezett az ideje, hogy beállítsuk gulyásunk sűrűségét és utóízesítsük, a galuska hamar megfő benne.

Ha ízlésünk úgy kívánja, akkor csípős paprikát is rakunk bele, ha megkóstoltuk és készen van, ízlésünknek megfelelő az íze és a sűrűsége, akkor tálalhatjuk is. Friss puha kenyérrel a legfinomabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...