Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 28., hétfő

Vaníliás csiga

Az a jó abban, ha így készül a csiga, hogy nem szárad ki olyan hamar, akár még másnap is élvezhető, annak ellenére, hogy kelt tésztáról van szó. Ez vaníliás csiga, mert vaníliás pudinggal van megtöltve, de csokis pudinggal is elkészíthető, vagy bármilyen más ízűvel, ízlésünk szerint.

Hozzávalók:

Tésztához:

60 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 evőkanál étolaj
csipet só
2 evőkanál cukor
kb 2,5 dl tej

Töltelékhez:

0,5 liter tej
1 csomag vaníliás (vagy bármilyen más ízű) pudingpor
5 evőkanál cukor

Elkészítése:

Érdemes a pudinggal kezdeni, hogy kihűljön, mire tölteni kell. Szokásos módon megfőzzük tehát a pudingot 5 evőkanál cukorral és hagyjuk hűlni. Én tettem bele még egy kevés házi készítésű vaníliás cukrot is, hogy a vanília íz jobban érződjön.
A tészta következik. Felfuttatjuk az élesztőt kb 1,5 dl langyos tejben egy kanál cukorral. Ha felfutott az élesztő, akkor kis fészket készítünk a lisztben, majd beleöntjük az élesztőt, csipet sót, egy evőkanál cukrot, a tojások sárgáját, majd elkezdjük dagasztani, közben hozzáadjuk az étolajat. 

Dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tejet -ezért csak körülbelüli mennyiség-, mert ahogy a tészta elérte a kívánt állagot, nem kell több tej hozzá. Addig dagasztjuk, míg szép sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha készen van, akkor lisztezzük és bő fél órán keresztül letakarva kelesztjük.


Ha a tészta megkelt, akkor egy lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra. Nekem tele lett vele a deszka. Ha a tésztát kinyújtottuk, akkor rákenjük a már kihűlt pudingport és szorosan feltekerjük. Feltekerés után kb 2-2,5 cm vastagsású szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a szeleteket, elég helyet hagyva köztük, mert sütés közben kelni fognak majd.
 
Ha készen vagyunk, akkor betoljuk a sütőbe és azt csak ekkor kapcsoljuk be. 180 °C-ra melegítjük légkeveréssel (gázon közepesnél élénkebb tűzön) és kb 25 percig sütjük. Azért hideg sütőbe tesszük, mert ahogy melegszik a sütő, még kelni fog egy kicsit a tészta. Ha szép pirosra sült, akkor készen van. Ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszáradhat.






1 megjegyzés:

  1. Elkészítettem, nagyon jó lett, és mi kakaót ittunk mellé, úgy még finomabb :) imádjuk a tejet, mutatok egy hasznos videót a tejről http://minu.me/-youtej

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...