Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. június 17., vasárnap

Göngyölt csirkemell M

Biztosan nem én vagyok az első, akinek eszébe jut, hogy a Csáki rostélyost marhahús helyett csirkemellből készítse el. Ha igen, akkor annál nagyszerűbb. Szóval igazából ez a Csáki rostélyos csirkemellből elkészítve. Egy kicsit babrás, de nagyon finom a végeredmény és nagyon szépen lehet tálalni, így akár vendégvárónak is beillik. Mikor elkészültem vele, akkor arra gondoltam, hogy nem csak galuska, de akár gnocchi is lehetne a körete nyugodtan. A szósz viszont mindenhogyan kell, mert különben száraz lenne az étel.

Hozzávalók:

A göngyölt csirkemellhez:
1 jó nagy csontozott csirkemell
1 paradicsom
1 kisebb TV paprika
2 tojás
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
2 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
kevés sertészsír
5 dkg füstölt zsírszalonna
néhány kanál étolaj
só (leveskocka, ételízesítő) bors, paprika, őrölt kömény
1 evőkanál finomliszt
3 evőkanál zsíros tejföl
5 dkg reszelt sajt (trappista)
víz

A nokedlihez:

4 darab tojás
finom liszt

Elkészítése:

Első lépésként a csontozott csirkemellről leszedjük a sallangokat, a kis szüzet, szépen formára igazítjuk, majd középen kettévágjuk és a fél mellfilét lapjában bevágva készítünk egy nyitott szeletet. A cél az, hogy minél nagyobb felületet kapjunk, minél nagyobb lesz így tehát a mellfilé, annál jobb. A nyitott szeletre aztán folpackot borítunk és a húsklopfoló sima oldalával kiveregetjük óvatosan a húst, hogy ne cincáljuk ízekre. Ezt követően a folpackra ragadt húst megfordítjuk, vagyis a fólia legyen alul, ezen legyen a szép nagy klopfolt húsunk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük.

A töltelék tojásos lecsó. Én nem szeretem, ahogy a paradicsom és a paprika héja pöndörödik és elrághatatlanul cikázik a számban lenyelésre várva, ezért a paprikát apró darabokra szoktam vágni, a paradicsomot pedig leforrázom, lehúzom a héját, kimagozom és szintén apró darabokra vágom. A lényeg az, hogy ki ki ízlése szerint vágja fel a paradicsomot és a paprikát. Apró kockákra felkockázzuk a füstölt zsírszalonnát, felaprítjuk az újhagymát zöldjével együtt, egy tálba felütjük a két tojást és sóval elhabarjuk, majd indulhat a töltelék összeállítása. A zsírszalonnának kiolvasztjuk a zsírját, amelyen üvegesre pároljuk az újhagymát. Rádobjuk a paprikát, megfonnyasztjuk, mehet rá a paradicsom is. Közben megszórjuk pirospaprikával, sózzuk (a sóval a szalonna függvényében óvatosan bánjunk!), borsozzuk. Ha a zöldségek megfonnyadtak, akkor ráöntjük a feltört és elhabart tojásokat és addig sütjük, míg a tojás beköti a lecsót.

Jöhet a töltés. A leírt anyaghányad egy egész, jó nagy csirkemell filére vonatkozik, így két tekercsünk lesz a végére.

A tojásos lecsó egyik felét a szétterített mellre halmozzuk, két oldalt peremet hagyva. A töltelék közepére hosszában egy szép adag aprított petrezselymet szórunk, majd a folpack segítségével szorosan feltekerjük a mellett, két végét benyomkodva lezárjuk azt. Egy darab alufóliát tépünk, amelyet vékonyan beolajozunk (csak a biztonság kedvéért), majd a hústekercset rárakjuk, sózzuk borsozzuk és szorosan feltekerjük, két végénél alaposan elszorítjuk. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon ki a fólia. Ezt a műveletet a másik mellel is elvégezzük.

Következő lépés, hogy megpároljuk a tekercseket. A vöröshagymát egy szélesebb serpenyőben vagy lábasban -aminek fedője is van- kevés zsíron megfuttatjuk, meghintjük pirospaprikával, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, dobunk bele egy húsleves kockát (vagy sózzuk, ételízesítővel ízestjük) és felöntjük kevés vízzel. Felforraljuk, majd belerakjuk az alufóliába tekert húsokat és annyi vizet öntünk még alá, hogy a tekercseket félig ellepje. Lefedjük az edényt, majd közepes hőnél pároljuk a húst. Mivel tényleg jó nagyon voltak a mellek így fél órát pároltam őket úgy, hogy félidőben átfordítottam a másik oldalukra. Ennél több idő nem kell, biztosan átfőtt a hús.

A kész tekercseket kiszedjük a szaftból, leszedjük róluk a fóliát és pihentetjük pár percig, amíg a szószt befejezzük. Ez annyit tesz, hogy lisztet és tejfölt csomómentesre kavarunk, majd ezzel a hagymás alapot behabarjuk. Pár percig forraljuk, majd leturmixoljuk az egészet. Szép sima, selymes állagú szószunk legyen, ha kell, akkor kevés vízzel hígítsunk rajta, hogy a szósz állaga az ízlésünknek megfelelő legyen. Szórunk bele aprított petrezselymet és gyengéden összekavarjuk. Tálalásig melegen tartjuk a szószt.

A szósz készen van. Befejezhetjük a húst. A fóliából kibontott hústekercseket letörölgetjük egy papírtörlővel, mert így kevésbé fog fröcsögni, majd egy serpenyőben felhevítjük az étolajat és a tekercseinket szépen körbepirítjuk, hogy szép barna színt kapjanak. Ha megpirultak, pár percig pihentetjük őket, majd egy deszkán érméket vágunk belőlük jó éles késsel. Tálalásig melegen tartjuk a húst.

Elkészítjük a galuskát. A tojásokat elhabarjuk, sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatésztát kapjunk, majd lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. A kész galuskát leszűrjük, majd egy serpenyőben olajat melegítünk és átforgatjuk benne.

Kezdődhet a tálalás.

A tányérra galuskát halmozunk, gazdagon öntünk a szószból, majd a húsérméket egymást átfedve rárakjuk. Az egészet még egy kis friss petrezselyemmel és reszelt sajttal megszórjuk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...