Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. június 3., vasárnap

Kürtöskalács

Kürtöskalács házilag? Én is így gondoltam, de nem kivitelezhetetlen. Első próbálkozásnak megfelelő lett az eredmény, de gyakorlással biztosan fejleszthető a dolog. Nem mondom, hogy a búcsúban eladhattam volna, de ehető volt. Fontos tapasztalat, hogy a tésztából 3-4 darab kalács lesz, így 3-4 forma legyen kéznél, mert egyszerre kell sütni. Nekem csak egy formám volt, amit a háztartási kéztörlő belső papír gurigájából eszkábáltam össze alufóliával. A tésztának nem tesz jót ha áll. A végét már nem is tudtam megsütni.
Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 vaníliás cukor
5 dkg élesztő
1 tojás
10 olvasztott margarin, vaj, esetleg zsír
3 evőkanál cukor
csipet só

A kenéshez és a sütéshez:

5 dkg zsír
néhány dkg cukrozott darált dió

Sziruphoz:
néhány dkg cukor
kevés víz
Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát dagasztunk. A tészta inkább kemény, rugalmas legyen. Fél órát kelni hagyjuk. Ha megkelt, akkor kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. fél cm vastagságban egy nagy hosszú csíkot vágunk belőle. Ha egyben nem sikerült, az sem baj.
A háztartási kéztörlő papír gurigáját alufóliába tekerjük, a végeinél benyomkodjuk az alufóliát. Azért, hogy le tudjuk szedni a kész kalácsot a formáról zsírozni szükséges. A formát olvasztott zsírral megkenjük, majd a tésztacsíkkal egyenletesen, kis átfedésekkel betekerjük, elejétől a végéig.

Az így előkészített tésztát cukros darált dióba forgatjuk, majd 180 °C-os sütőbe, légkeverés nélkül (gázon nagyobb fokozaton), a sütő középső sínjébe tolt tepsire tesszük és 20-25 percig sütjük. Időnként megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön.

Miközben sül cukorból és vízből szirupot főzünk. A megsült kalácsot a formából kitoljuk vigyázva, mert rendkívül forró! A kalácsot a cukorsziruppal megkenegetjük, meglocsolgatjuk és készen is van.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...