Régen ettem harcsát. Afrikai harcsát sikerült vásárolni. Nagyon szeretem, mert nagyon kellemes, inkább semleges ízű hal, a húsa zömök, kellően zsíros, bírja a "konyhai kiképzést". Nyúzott filém volt, amelynek a vékonyabb részeiből csíkokat vágva nyársakat készítettem, a fej felőli oldal vastagabb, zömökebb részeiből pedig szép szeleteket vágtam és megsütöttem (találtam egy "halajánlót", amit érdemes megnézni, mert sokféle halat bemutat). A körete káposztás sárgarépa saláta volt. Én nem vagyok egy nagy saláta evő, de ez szerintem nagyon finom.
Hozzávalók:
A halhoz:
2 db nyúzott afrikai harcsa filé
néhány evőkanál olívaolaj
só, bors
grillnyársak
1 darab citrom
A salátához:
1 kis fej idei káposzta
2 szál idei sárgarépa (ha túl pici, akkor 3 szál)
4-5 szál újhagyma fehér része (vagy 1 póré fehér része, ha ez sincs, akkor 1 közepes fej vöröshagyma, esetleg főzőhagyma)
1,5 dl majonéz
3 dl tejföl
1 teáskanál mustár
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
kevés bors, ízlés szerinti só, pici cukor
Elkészítése:
A hal:
a hal nyársra húzva... |
A hal fej felőli, vastagabb részeiből, nagyobb darab szeleteket vágunk, a vékonyabb részekből csíkokat, amelyeket feltekerünk és grillnyársra húzzuk őket, kis szünetet hagyva az egyes tekercsek között.
Egy serpenyőt vagy egy grillserpenyőt felforrósítunk, majd beleöntjük az olajat és megsütjük a halat. A nyársaknak kevesebb idő kell, a vastagabb halszeleteknek valamivel több, de körülbelül 10 perc alatt azok is elkészülnek. Sütés közben sózzuk, borsozzuk a halat.
A saláta:
A káposztát, a répát és a hagymát lereszeljük a reszelő nagyobbik lyukán. A többi hozzávalót egy külön tálban habverővel összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a mártást a lereszelt nyers zöldségekhez adjuk, az egészet összeforgatjuk és készen is van. Hűtőbe tesszük és hagyjuk kicsit érni.
Tálalás:
...és szeletben |
A salátát tálra tesszük, mellé vagy rá helyezzük a halat, vágunk mellé egy szelet citromot és fogyasztható. Könnyed, igazán finom étel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése