Szülinapi tortát sütöttem. A gyerek Hello Kitty tortát szeretett volna, így belevágtam. Az egyszerűség kedvéért nem csak egy fejet, hanem egy egész alakos tortát gondoltam ki. Csináltam hozzá sablont, ami pont tepsi méretű lett, megnéztem pár szakirányú blogot (teller-cake, Tortafüggő Marisz, Gabriella kalandjai a konyhában :), Nassoló naplopó), hogy ötleteket és erőt merítsek és nekiláttam. Sikerült, bár van még fejlődni valóm, de örömmel töltött el, hogy nem okoztam akkora csalódást.
Hozzávalók:
3 darab piskótához:
15 darab tojás
15 kanál cukor
15 kanál finomliszt
15 kanál tej
3 kanál étolaj
1 zacskó sütőpor
A krémhez:
3 csomag gesztenyemassza (60 dkg)
40 dkg vaj
40 dkg porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 fiola rumaroma

A bevonáshoz:
1 kg fondant (Dr. Oetker porból készült verziót használtam)
fekete ételfesték filctoll
sárga és piros ételfesték
ecset
Elkészítése:
Első lépésként süssük meg a piskótákat. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral habosra verjük, majd beletesszük a tejet és az olajat, beleforgatjuk a lisztet és a sütőport, majd a kemény habot. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, ami 160 °C-on (gázon közepes hőfokon), légkeverésen 10-15 perc alatt megtörténik. Az eljárást háromszor ismételjük meg, ezzel a piskóták készen vannak. Tapasztaltam, hogy még melegen sokkal könnyebb lehúzni a papírt a piskóta aljáról. Ha kihűlt, akkor nagy mutatvány volt és egy része odalett. Melegen viszont ragad, így porcukrot szitáltam rá, majd így fordítottam meg, lehúztam a papírt és visszafordítottam. Így teljesen rendben volt.
A torta belsejébe gesztenyekrém került. Ez egy roppant egyszerű krém. A szobahőmérsékletű puha vajat a porcukorral és az átnyomott (lereszelt) gesztenyepürével habosra keverjük.

Következhet a torta összeállítása.


A torta tetejét és az oldalát a csokitorta krémjével vonjuk be, majd a tortát hűtőbe tesszük, hogy dermedjen kicsit a vaj.



Amikor a vonalak megvoltak, akkor már csak ki kellett festeni, ami egy ecset segítségével egész hamar megvolt (vigyázni kell az ételfestékkel, mert véletlenül felborítottam a pirosat és alig bírtam lemosni a konyhapultról).
Ezzel a torta elkészült. Később sajnos kis "baleset" érte a fejét, de az összképet nem rontotta el nagyon.

![]() |
tájkép csata után... |
Hát ezt remekül megoldottad!Nagyon jól néz ki, és külön dicséret jár a részletes leírásért, fázisfotókért.
VálaszTörlésIsten éltesse Rebit sokáig!
Hát ez valami csudiszép lett!Nagyon ügyes vagy!!!:):)
VálaszTörlésNagyon szép lett, gratulálok! :)
VálaszTörlés