Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 3., péntek

Krumplis pogácsa

Nem kívánom az ételt. Valamit pedig kell enni, így gondoltam, hogy sütök egy kis pogácsát. Amikor nekikezdek, akkor általában teszek bele ezt-azt, így sosem sikerül kétszer ugyan úgy. Most viszont leírtam, hogy mi került bele a tésztába, így legközelebb jó lesz, ha másnak nem, hát kiindulási alapnak. Friss élesztőm nem volt, így szárított élesztővel készítettem. Mostanában sok recept szól úgy, hogy nem kell felfuttatni az élesztőt, hanem a tészta összeállítását követően később kell pihentetni, egyben keleszteni a tésztát. Ez a tészta is így készült, nem lett felfuttatva az élesztő, de ha friss élesztővel készült volna, akkor sem futtattam volna fel, csak belemorzsoltam volna. Egyszerű, gyors, frissen fogyasztandó pogácsa a végeredmény. Így született ez a krumplis pogácsa.

Hozzávalók:

1 nagyobb szem (20 dkg) krumpli
5 dkg zsír
1/2 evőkanál cukor
1 zacskó szárított élesztő
0,5 dl zsíros tej
10 dkg zsíros tejföl
1 tojás
25 dkg finomliszt
10 dkg sajt (esetemben trappista)
2 evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál só

Elkészítése:

Első lépésként a krumplit héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és krumplinyomón átnyomjuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Valamennyi hozzávalót a sajt és az étolaj kivételével egy keverőtálba teszünk és összeállítjuk a tésztát. A liszt mennyisége lehet néhány dekával több, nagyban függ a liszt minőségétől a mennyisége, nekem most elég volt 25 dkg ahhoz, hogy egy szép, rugalmas tésztát kapjak.

A kész tésztát vékonyra nyújtjuk egy lisztezett deszkán, majd megkenjük étolajjal és megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt követően felhajtjuk a tésztát, majd a kész, így felhajtogatott tésztát már olyan vastagságúra nyújtjuk, amekkora vastagságú pogácsát akarunk szaggatni. Díszítés céljából két irányból bevagdossuk a tetejét, de ez elhagyható. A nyújtás vastagsága ízlésünknek megfelelő, én most 2 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd egy 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval szúrtam ki, de ez is ízlés szerinti.

A kiszúrt pogácsákat egy tepsibe tesszük és fél órát pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük és sütőbe tesszük. A sütő legyen hideg, ha a tepsit betettük, akkor állítsuk 180 °C-ra (gázon közepesnél kicsit melegebbre) és légkeveréssel süssük 20-25 percig, amíg szép aranybarna lesz. Ne süssük túl, mert cipőtalp lesz az eredmény.

Tapasztalatom, hogy a pogácsák kiszúrását követően leeső darabokat ha újra összegyúrom és kiszaggatom, akkor nem ugyan olyan lesz már a tészta, mint eredetileg kiszúrt társai. Ezért azt szoktam csinálni, hogy a leeső darabokat összegyúrom, de nem pogácsát szaggatok belőle, hanem kis rudakat sodrok és ezeket sütöm ki. A maradék tésztát tehát összegyúrjuk, 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 0,5-1 cm vastagságú csíkokat vágunk, amelyeket megtekerünk és miután tojással lekentük, megsütjük.

Akár a pogácsákat, akár ezeket a csavart rudacskákat is megszórhatjuk ízlés szerint szezámmaggal.

Érdemes a krumplis pogácsát kipróbálni édes- vagy csípős paprikakrémmel, mert nagyon finom.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...