Nem kívánom az ételt. Valamit pedig kell enni, így gondoltam, hogy sütök egy kis pogácsát. Amikor nekikezdek, akkor általában teszek bele ezt-azt, így sosem sikerül kétszer ugyan úgy. Most viszont leírtam, hogy mi került bele a tésztába, így legközelebb jó lesz, ha másnak nem, hát kiindulási alapnak. Friss élesztőm nem volt, így szárított élesztővel készítettem. Mostanában sok recept szól úgy, hogy nem kell felfuttatni az élesztőt, hanem a tészta összeállítását követően később kell pihentetni, egyben keleszteni a tésztát. Ez a tészta is így készült, nem lett felfuttatva az élesztő, de ha friss élesztővel készült volna, akkor sem futtattam volna fel, csak belemorzsoltam volna. Egyszerű, gyors, frissen fogyasztandó pogácsa a végeredmény. Így született ez a krumplis pogácsa.
Hozzávalók:
5 dkg zsír
1/2 evőkanál cukor
1 zacskó szárított élesztő
0,5 dl zsíros tej
10 dkg zsíros tejföl
1 tojás
10 dkg sajt (esetemben trappista)
2 evőkanál étolaj
1 csapott evőkanál só
Elkészítése:
A kiszúrt
pogácsákat egy tepsibe tesszük és fél órát pihentetjük, majd felvert
tojással megkenjük és sütőbe tesszük. A sütő legyen hideg, ha a tepsit
betettük, akkor állítsuk 180 °C-ra (gázon közepesnél kicsit melegebbre)
és légkeveréssel süssük 20-25 percig, amíg szép aranybarna lesz. Ne
süssük túl, mert cipőtalp lesz az eredmény.
Akár a pogácsákat, akár ezeket a csavart rudacskákat is megszórhatjuk ízlés szerint szezámmaggal.
Érdemes a krumplis pogácsát kipróbálni édes- vagy csípős paprikakrémmel, mert nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése