Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. augusztus 26., vasárnap

Vaníliás croissant

Van, aki képes reggel felkelni, hogy reggelire friss süteményt süssön és házi sütésű langyos péksütemény mellé üljön le reggelizni. Van, aki egyszerűen csak kíván egy kis könnyű édességet, de nem akar órákat a konyhában tölteni. Van, aki kirándulásra csomagolna uzsonnának valót, édeset, sósat. Persze nem olyan ez a croissant, mint a bolti, pékségben kapható társai. De aki otthon főz sokszor nem is pék, cukrász, szakács. Mégis jobban eshet, mert mi készítettük, úgy ízesítettük, úgy formáztuk, ahogy nekünk tetsszen. Hogy a filmből elhíresült mondatot vegyem kölcsön és formáljam át: kicsi, csúnya, de finom és legalább a mienk.

Hozzávalók:

(a megadott anyaghányadból 36 db croissant készíthető)

A tésztához:

50 dkg finomliszt
20 dkg vaj (margarin)
2 evőkanál cukor
1 dl zsíros tej
6-8 evőkanál zsíros tejföl
2,5 dkg élesztő
1 csipet só

A töltelékhez:

4 dl tej
3/4 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
1 tábla csokoládé (ízlés szerinti fajta)

A kenéshez:

1 tojás sárgája
0,5 dl tej
kristálycukor

Elkészítése:

Előbb készítsük el a vaníliás pudingot, hogy legyen ideje teljesen kihűlni. A szokásos módon elkészítjük a pudingot és hagyjuk, hogy kihűljön.

Állítsuk össze a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Közben kimérjük a lisztet, beleforgatunk egy kanál cukrot, egy csipet sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint vagy a vajat, elég nagyjából elmorzsolni. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és dagasztani kezdjük, közben pedig adagoljuk hozzá kanalanként a zsíros tejfölt. Azért nem pontos a tejföl mennyisége, mert függ a tejföl minőségétől, a kanál nagyságától, hogy mennyi kell bele. Addig adagoljuk a tejfölt, amíg a tészta dagasztás közben összeáll, szép sima állagú lesz. Ez a tészta inkább lágyabb, mint szárazabb legyen, nem kell megijedni tőle, ha kicsit puhábbnak, lágyabbnak tűnik. Persze annyi tejföl nem kell hozzá, hogy szétfolyjon az egész, legyen azért tartása.
Ha a tészta elkészült, akkor lisztezett deszkára borítjuk, gyengéden átgyúrjuk, majd folpack fóliával letakarjuk és 15 percig pihentetjük.

Ha a tésztánk kipihente magát, akkor 4 egyenlő részre osztjuk, gyengéden átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk a cipóinkat. Kb 30 cm átmérőjű és 2-4 mm vastagságú legyen egy-egy tésztakorong. A tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, az így kapott háromszögek rövidebb oldalánál elkenünk egy kanál pudingot, majd csokoládét reszelünk rá és feltekerjük. Feltekeréskor a háromszög rövidebb oldalánál a két sarkot behajtjuk és szorosan feltekerjük a tésztát.

Közben a sütőt kapcsoljuk be, hogy felmelegedhessen 180 °C-ra (gázon közepesnél élénkebb tűz).

A kész süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tojást felütünk, a sárgájához hozzáöntjük a tejet és elhabarjuk. A kis süteményeink tetejét ezzel a folyadékkal megkenjük, majd egy jó csipet cukrot szórunk mindegyik tetejére, mintha megsóznánk.

Ha készen vagyunk, akkor a tepsit betoljuk a már meleg sütőbe, majd légkeveréssel 18-20 perc alatt megsütjük.

Elkészíthetjük ebből a tésztából a sós verziót is, akkor a tésztába a cukrot ne tegyük bele, az élesztőhöz is elég egy fél evőkanállal adni, a kinyújtott és felvágott háromszögeket kenjük meg vajjal vagy margarinnal és gazdagon szórjuk meg reszelt sajttal.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...