Van, aki képes reggel felkelni, hogy reggelire friss süteményt süssön és házi sütésű langyos péksütemény mellé üljön le reggelizni. Van, aki egyszerűen csak kíván egy kis könnyű édességet, de nem akar órákat a konyhában tölteni. Van, aki kirándulásra csomagolna uzsonnának valót, édeset, sósat. Persze nem olyan ez a croissant, mint a bolti, pékségben kapható társai. De aki otthon főz sokszor nem is pék, cukrász, szakács. Mégis jobban eshet, mert mi készítettük, úgy ízesítettük, úgy formáztuk, ahogy nekünk tetsszen. Hogy a filmből elhíresült mondatot vegyem kölcsön és formáljam át: kicsi, csúnya, de finom és legalább a mienk.
Hozzávalók:
(a megadott anyaghányadból 36 db croissant készíthető)
A tésztához:
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj (margarin)
2 evőkanál cukor
1 dl zsíros tej
2,5 dkg élesztő
1 csipet só
A töltelékhez:
4 dl tej
3/4 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
1 tábla csokoládé (ízlés szerinti fajta)
A kenéshez:
1 tojás sárgája
0,5 dl tej
kristálycukor
Elkészítése:
Előbb
készítsük el a vaníliás pudingot, hogy legyen ideje teljesen
kihűlni. A szokásos módon elkészítjük a pudingot és hagyjuk, hogy
kihűljön.
Állítsuk
össze a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Közben
kimérjük a lisztet, beleforgatunk egy kanál cukrot, egy csipet sót,
majd elmorzsoljuk benne a margarint vagy a vajat, elég nagyjából elmorzsolni.
Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és dagasztani kezdjük, közben pedig
adagoljuk hozzá kanalanként a zsíros tejfölt. Azért nem pontos a tejföl
mennyisége, mert függ a tejföl minőségétől, a kanál nagyságától, hogy
mennyi kell bele. Addig adagoljuk a tejfölt, amíg a tészta dagasztás
közben összeáll, szép sima állagú lesz. Ez a tészta inkább lágyabb, mint
szárazabb legyen, nem kell megijedni tőle, ha kicsit puhábbnak,
lágyabbnak tűnik. Persze annyi tejföl nem kell hozzá, hogy szétfolyjon
az egész, legyen azért tartása.
Ha
a tészta elkészült, akkor lisztezett deszkára borítjuk, gyengéden
átgyúrjuk, majd folpack fóliával letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
Ha
a tésztánk kipihente magát, akkor 4 egyenlő részre osztjuk, gyengéden
átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk a cipóinkat. Kb
30 cm átmérőjű és 2-4 mm vastagságú legyen egy-egy tésztakorong. A tésztát 8
egyenlő részre vágjuk, az így kapott háromszögek rövidebb oldalánál
elkenünk egy kanál pudingot, majd csokoládét reszelünk rá és
feltekerjük. Feltekeréskor a háromszög rövidebb oldalánál a két sarkot
behajtjuk és szorosan feltekerjük a tésztát.
Közben a sütőt kapcsoljuk be, hogy felmelegedhessen 180 °C-ra (gázon közepesnél élénkebb tűz).
A
kész süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tojást
felütünk, a sárgájához hozzáöntjük a tejet és elhabarjuk. A kis
süteményeink tetejét ezzel a folyadékkal megkenjük, majd egy jó csipet
cukrot szórunk mindegyik tetejére, mintha megsóznánk.
Ha készen vagyunk, akkor a tepsit betoljuk a már meleg sütőbe, majd légkeveréssel 18-20 perc alatt megsütjük.
Elkészíthetjük
ebből a tésztából a sós verziót is, akkor a tésztába a cukrot ne tegyük
bele, az élesztőhöz is elég egy fél evőkanállal adni, a kinyújtott és
felvágott háromszögeket kenjük meg vajjal vagy margarinnal és gazdagon szórjuk meg reszelt sajttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése