Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. szeptember 9., vasárnap

Szilvakrémleves

Hirtelen ötlettől vezérelve és mivel szép adag szilvám volt szilvakrémlevest készítettem. Kicsit macerásabb volt, mint a többi krémleves, amiket eddig készítettem, de nagyon finom lett a végeredmény. Kissé érdekes lett a színe, barnás árnyalatú lett, de érdemes volt vele szöszmötölni.

Hozzávalók:

leves                                                          levesbetét
0,5 kg szilva                                               10 darab szilva
8 kanál cukor                                              2 kanál cukor
2 dl zsíros tejszín                                         3 kanál víz
2 evőkanál vaníliás pudingpor
1,3 liter víz
csipet só, fahéj, vanília


Elkészítése:

levesbetét
A cukorból kevés vízzel karamellt főzünk. Ez annyit tesz, hogy a cukrot éppen "benedvesítjük" egy kevés vízzel, majd kevergetés nélkül -maximum az edény rázogatásával- hagyjuk, hogy szép barna, karamell színt kapjon. Ha elértük a kívánt színt, akkor beledobjuk a magozott szilvát. Mivel a szilva hidegebb lesz a karamellnél, így az egész összeáll egy pillanat alatt, amitől nem kell megijedni. Miután felöntjük egy bő liter vízzel és hagyjuk főni, a cukor szépen elolvad újra és megszűnik ez az állapot. Adunk hozzá egy csipet sót, majd ízlés szerint fahéjat és vaníliát (esetleg vaníliás cukrot) és hagyjuk főni. Addig főzzük, amíg a szilva szétfő, teljesen megpuhul.
Ha a szilva már puha, akkor hozzáöntjük a tejszínt és az egészet leturmixoljuk. Tekintve, hogy a turmixolás után a szilva héjának darabjai zavaróak -engem legalábbis zavartak-, így az egészet egy finom szűrőn átszűrjük, hogy szép, sima, homogén levet kapjunk.
Ha eddig eljutottunk, akkor a leszűrt levet visszatesszük a tűzre, majd a vaníliás pudingport a maradék vízzel  csomómentesre elkeverjük és a leveshez adjuk. Ha felforrt, akkor megkóstoljuk, ha kell utána ízesítjük és hagyjuk a levest hűlni.

Elkészítjük a levesbetétet.
A félretett magozott szilvákat összedaraboljuk. A cukrot a vízzel felforraljuk, világosabb színű karamellt készítünk, mint a levesnél tettük, majd a feldarabolt szilvát beletesszük és összeforgatjuk, hogy a karamell a szilvadarabokat bevonja.

A kihűlt levesbe beleforgatjuk a karamellizált szilvadarabokat és tálalhatjuk a levesünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...