Ez az étel is talán abba a kategóriába tartozik, ami annyira egyszerű. Legalábbis annak tűnik. Nem mondom, hogy nehéz lenne az elkészítése, de annál könnyebb elrontani. Nekem annak idején nem is sikerült szakácskönyvből megcsinálnom, látnom kellett, hogy milyen színű a káposzta, hogyan változik a színe és látszik rajta, hogy készen van. De azért nem dramatizálnám túl a dolgot, a lényeg, hogy foglalkozni kell azért vele, pedig csak egy káposztás tésztáról van szó.
Hozzávalók:
1 közepes fej édes káposzta
50 dkg fodros nagykocka tészta (vagy ízlés szerint csuszatészta összetördelve, nagykocka, esetleg széles metélt)
étolaj
só, cukor
Elkészítése:
A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük, majd a vizet leszűrjük róla.
Míg főzzük a tésztát, addig foglalkozzunk a káposztával, mert az sokkal tovább tart majd, mint a tészta megfőzése.
A káposztának kivágjuk a torzsáját, eltávolítjuk a külső, esetleg már fonnyadt, beteg leveit, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Nekem van a robotgépen ilyen funkció, így azon szoktam lenyomni, így sokkal gyorsabb és kevésbé lesz tele a konyha káposztadarabkákkal.
A lereszelt káposztát aztán megsózzuk, a sóval összeforgatjuk, majd állni hagyjuk egy negyed órát. A só mehet rá bőven, ne csipetekben gondolkodjunk. Az eljárás lényege, hogy a só megdolgozza a káposztát, amelynek így puhulnak a rostjai, valamint a felesleges vizet kiadja magából, amire igazából nincs szükség.
Érdemes figyelni rá, mert képes lekapni, és az odakozmált káposzta íze nem az az íz, amire vágyunk majd a végén.
Ha a káposzta elkészült, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy a tésztával összekeverjük.
Tálaláskor van aki cukorral -bár szerintem ez szentségtörés- meghintve eszi, de őrölt fekete borssal gazdagon meghintve az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése