Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. október 3., szerda

Almás krémes

Ez a sütemény is ezerarcú. Azért szeretem készíteni, mert bár hagyni kell ezt is egy kicsit állni, hogy puhuljon, mint a mézes lapokat, de azoknál sokkal egyszerűbb kinyújtani. A vaníliás krém és az alma pedig együtt verhetetlen párost alkotnak. Vendégvárónak is beillik, mert nem egy "sima" süti azért mégsem. Ezen kívül nagyjából másfél óra alatt elkészül, így gyorsnak is nevezhető (ahhoz képest, hogy kétféle töltelék is van benne).

Hozzávalók:

Tésztához:

10 dkg margarin (vagy vaj)
30 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
csipet só
pár nyelet zsíros tej

Almás töltelékhez:

1-1,5 kg hámozott, reszelt alma
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint őrölt fahéj

Vaníliás krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin (vagy vaj)
3 dl zsíros tej
20 dkg porcukor

Elkészítése:

Érdemes a töltelékekkel kezdeni, mert hűlniük kell, így míg a tésztát elkészítjük, addig nyugodtan ráérnek pihengetni.

Az almás töltelékhez a hámozott, reszelt almát a cukorral és a vaníliás cukorral egy megfelelő méretű fazékban feltesszük a tűzre. Ízlésünknek megfelelő ideig pároljuk, aki ressebben szereti kevesebb ideig, aki puhábban, tovább hagyja a tűzön. Nem próbáltam még, de szerintem nyersen is hagyhatja, aki úgy szereti, bár akkor a cukor nem olvadna fel és ropogna az ember foga alatt, hacsak nem cseréli porcukorra. Az almát párolás közben meghintjük ízlés szerinti mennyiségben őrölt fahájjal. Ha úgy érezzük készen van, akkor hagyjuk kihűlni. Almája válogatja, de elég sok levet képes engedni magából, így ha nagyon levesnek találjuk a párolt almát, akkor érdemes leszűrni róla a levet (és meginni, mert nagyon finom).

A vaníliás töltelékhez előbb készítsük el a pudingot a tejjel. Ha kihűlt, akkor a margarinnal (vagy vajjal) és a porcukorral habosra-cuppanósra keverjük és készen van.

A tésztához a hozzávalókat tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. A tej mennyisége nem határozható meg pontosan, apránként adjunk a tésztához annyit, hogy szépen összeálljon. Látni fogjuk az állagán, hogy mikor elég a tej, mert ha minden jól ment, akkor szép, sima, könnyen nyújtható tésztát kapunk.

Ezt a tésztát aztán 3 egyenlő részre osztjuk, majd a lapokat lisztezett deszkán kinyújtjuk és megsütjük. Van, aki a tepsi hátán süti, én sütőpapírral bélelt tepsiben szoktam. 190 °C-on, légkeverésen (gázon közepesnél erősebb fokozaton) 3-5 perc alatt készre sül. Nem kell túlsütni, amikor kezd pirosodni, nyugodtan kivehetjük a sütőből. Sütés előtt ezt is szurkáljuk meg villával, így egyenes marad sülés közben.

A kész tésztákat hagyjuk hűlni, hamar kihűl.

Ha minden szobahőmérsékletű, akkor összeállíthatjuk a süteményt.

Leteszünk egy lapot, majd rátesszük az almát és egyenletesen elkenjük rajta. Jöhet a következő lap, amelyre a vaníliás krémet kenjük, majd a harmadik lappal fejezzük be a töltést.

Ha készen vagyunk, akkor pár órára pihenni hagyjuk, hogy a krémben és az almában lévő nedvességtől szépen megpuhuljanak a tésztalapok.

Ha már puha és vágható, akkor ízlés szerint porcukorral megszórjuk a tetejét és tetszőleges méretűre és formájúra vágjuk.

Pár napig hűtőben eláll, de hajlamos arra, ha több napig nem fogy el, hogy az alsó lap az almától túlzottan megpuhul, amitől az íze még finom marad, de a fogyasztása nehézkes lesz.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...