Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. október 28., vasárnap

Pásztortarhonya

Gyermekkorom  menzás emlékeiből rémlett fel minap ez az étel. Az is eszembe jutott, hogy mivel nem szeretem a lecsót, főleg a menzait (a pöndörödő paradicsom- és paprika héja miatt) nem volt a kedvencem ez az étel annak idején. Beleborították az üveges konzerv lecsót, belefőzték a legolcsóbb főzőkolbászt és csodálkozva tapasztalták, hogy alig ette meg valaki (mondjuk az iskolai menzán most is lehetne mit változtatni, ahogy hallom a színvonalat).
Valamiért, talán nosztalgiából, de mégis beugrott ez az étel, gondoltam egyet és nekiláttam. Kolbász ugyan nem volt bele, de volt szalonna, sertéscomb. Én lecsó nélkül készítettem, de ez csak ízlés dolga, aki szereti a pörköltet készítheti lecsósan és teljesen autentikus és persze retro lesz az egész. Ha nyáron jutott volna eszembe, akkor biztos bográcsban készítem el, de a tűzhelyen is kiváló volt. Jobban ízlett, mint annak idején, az biztos...

Hozzávalók:

25 dkg tarhonya tészta
30 dkg sertés comb
10 dkg szalonna (sima füstölt zsírszalonna, vagy ízlés szerint bármilyen)
25 dkg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, paprika, kömény, ételízesítő (húsleves kocka)
víz

Elkészítése:

Előkészítjük a hozzávalókat. A hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk, a krumplit és a húst is felkockázzuk, majd kezdődhet a főzés.

Két lábasra lesz szükség. Az egyikben készítjük a pörköltet, a másikban a tésztát a krumplival. Ez az edény legyen nagyobb, mert a végén ebben állítjuk majd össze az ételt.

Tehát a nagyobbik edénybe tesszük a szalonna felét. Kiolvasztjuk a zsírját, majd ráöntjük a tarhonyát és megpirítjuk (ha van kolbászunk és tennénk bele, akkor a szalonnával együtt olvasszuk ki a zsírját). Addig pirítjuk a tarhonyát, míg szép, mélybarna színe lesz. Oda kell rá figyelni, kavargatni kell, nehogy lekapjon. Ha ízlésünk szerint lepirult a tarhonya a szalonna zsírjában, akkor felöntjük forró vízzel. Vigyázzunk, mert minden nagyon forró! Mondanám, hogy kétszeres mennyiségű víz kell hozzá, de pontosan nem lehet meghatározni, mert később a krumpli miatt úgyis kell még hozzá víz. Ha felöntöttük vízzel, akkor fedő alatt csendes tűzön hagyjuk főni. Ha a tarhonya félig megpuhult, akkor beletesszük a krumplit, majd adunk még hozzá vizet, de csak annyit, hogy a krumpli főni tudjon, de ne áztassuk el, ne csináljunk tarhonya levest. Szépen csendesen fedő alatt főzzük puhára a tésztát a krumplival. Sózzuk meg gyengéden, mert a szalonna is sós, illetve jön még bele a pörkölt is, ami ízesíti, gazdagítja majd.

A másik edényben közben tegyük oda a pörköltet. A szalonna másik felét tegyük az edénybe, olvasszuk ki a zsírját, majd a hagymát dinszteljük meg rajta. Ha a hagyma színt kapott, akkor mehet rá a hús, amivel átforgatjuk, hintsük meg paprikával, keverjük el, majd öntsük fel kevés vízzel. Ízesítsük sóval (ételízesítővel, húsleves kockával), őrölt borssal és őrölt köménnyel, majd főzzük meg a pörköltet. Aki szereti készítse lecsósan, vagy a végén borítson bele egy üveg konzerv lecsót (de ne boltit).

Ha a pörkölt is készen van, akkor öntsük rá a tésztás krumplira, forgassuk össze és tálalhatunk is. A végén az étel legyen szaftos, de ne ússzon semmilyen lében, akkor lesz nagyon finom.

Kiválóan illik hozzá egy kis savanyúság és egy kis száraz vörösbor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...