Gyermekkorom menzás emlékeiből rémlett fel minap ez az étel. Az is eszembe jutott, hogy mivel nem szeretem a lecsót, főleg a menzait (a pöndörödő paradicsom- és paprika héja miatt) nem volt a kedvencem ez az étel annak idején. Beleborították az üveges konzerv lecsót, belefőzték a legolcsóbb főzőkolbászt és csodálkozva tapasztalták, hogy alig ette meg valaki (mondjuk az iskolai menzán most is lehetne mit változtatni, ahogy hallom a színvonalat).
Valamiért, talán nosztalgiából, de mégis beugrott ez az étel, gondoltam egyet és nekiláttam. Kolbász ugyan nem volt bele, de volt szalonna, sertéscomb. Én lecsó nélkül készítettem, de ez csak ízlés dolga, aki szereti a pörköltet készítheti lecsósan és teljesen autentikus és persze retro lesz az egész. Ha nyáron jutott volna eszembe, akkor biztos bográcsban készítem el, de a tűzhelyen is kiváló volt. Jobban ízlett, mint annak idején, az biztos...
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya tészta
30 dkg sertés comb
10 dkg szalonna (sima füstölt zsírszalonna, vagy ízlés szerint bármilyen)
25 dkg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, paprika, kömény, ételízesítő (húsleves kocka)
víz
Elkészítése:
Előkészítjük a hozzávalókat. A hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk, a krumplit és a húst is felkockázzuk, majd kezdődhet a főzés.
Két lábasra lesz szükség. Az egyikben készítjük a pörköltet, a másikban a tésztát a krumplival. Ez az edény legyen nagyobb, mert a végén ebben állítjuk majd össze az ételt.
A másik edényben közben tegyük oda a pörköltet. A szalonna másik felét tegyük az edénybe, olvasszuk ki a zsírját, majd a hagymát dinszteljük meg rajta. Ha a hagyma színt kapott, akkor mehet rá a hús, amivel átforgatjuk, hintsük meg paprikával, keverjük el, majd öntsük fel kevés vízzel. Ízesítsük sóval (ételízesítővel, húsleves kockával), őrölt borssal és őrölt köménnyel, majd főzzük meg a pörköltet. Aki szereti készítse lecsósan, vagy a végén borítson bele egy üveg konzerv lecsót (de ne boltit).
Ha a pörkölt is készen van, akkor öntsük rá a tésztás krumplira, forgassuk össze és tálalhatunk is. A végén az étel legyen szaftos, de ne ússzon semmilyen lében, akkor lesz nagyon finom.
Kiválóan illik hozzá egy kis savanyúság és egy kis száraz vörösbor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése