Az ötlet kiváló volt. Picit változtattam ugyan, mert aszkorbinsavat nem tudtam beszerezni, illetve arra gondoltam, hogy este elkészítem a tésztát, majd reggel sütöm ki, így reggelire friss kifli lesz az asztalon. Féltem a dologtól kicsit, hogy milyen lesz reggelre a tészta, de működött, érdemes vele próbálkozni, mert ez a recept is annyira jó, mint a többi erről a blogról.
Az eredeti receptet nem írom le, az itt megtalálható. Csak azt írom le, amin változtattam.
Tehát, mivel nem volt aszkorbinsavam, így pici ecetet tettem a tésztába, azzal dagasztottam. Csabi, akitől az öregtészta származik azt mondta, hogy az ecet helyettesítheti az aszkorbinsavat és én hittem neki. Az ecet egy mokkáskanálnyi volt.
Én úgy készítettem el a tésztát, hogy a cukros langyos tejben felfuttattam az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam a tésztát. Amikor a robotgép végzett és a tészta szép sima, rugalmas állapotú volt, akkor deszkán kézzel átgyúrtam még pár percig, majd két részre osztottam és folpackkal lefedve a hűtőszekrénybe tettem.
Alap koncepcióm szerint reggel akartam csak megsütni.
Miután úgy 8 órán át pihent a hűtőben, láthatóan szépen megkelt. A tésztát újra átgyúrtam, majd kinyújtottam, ahogy sikerült és felcsavartam. A felcsavart tésztát aztán kifli formájúra alakítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem mind a kettőt.
Tekintve, hogy sütőzacskóm nincs, így a sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy gőz képződhessen sütéskor, valamint megspricceltem vízzel a tésztát, megszórtam egy csipet liszttel, hogy "házias" külseje legyen és így tettem be a sütőbe. Ekkor kapcsoltam csak be a sütőt, amit alsó felső sütésre állítottam 200 °C-ra és hagytam sülni. Elfelejtettem az időt megnézni, de a hideg sütőbe tolástól számítva kb 40 percet töltöttek a kiflik a sütőben.
Amikor késznek ítéltem, akkor kivettem a sütőből, újabb vízpermetet kaptak és hagytam langyosra hűlni őket.
Nagyon finom, ropogós kérgük lett, finom, foszlós bélzettel. Érdemes kipróbálni!
a tészta este... |
...és reggel |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése