Hozzávalók:
1 zacskó kész réteslap
6 darab savanykás alma
6 evőkanál cukor
1 dl víz
10 dkg vaj
10 evőkanál darált dió
5 evőkanál cukor
csipet őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztunk kb 3 dkg vajat, ebbe beletesszük a cukrot és hagyjuk, hogy szép borostyán színű legyen. Ha elérte a színt a karamell, akkor beledobjuk az almát, hozzáöntjük a vizet, megfűszerezzük és az almát puhára pároljuk. Mire megpuhul az alma a levét is elfövi és az almadarabokat szépen bevonja a karamell. Ha készen van, akkor hagyjuk hűlni.
A réteslapok következnek. Egy konyharuhát enyhén benedvesítünk és ráterítünk egy sor réteslapot átfedésekkel, tepsi szélességben. Ha egy sor megvan, akkor a maradék, felolvasztott vajjal megkenjük, majd egy újabb sor tésztalapot fektetünk rá. Ezt addig ismételjük, amíg a zacskó felét elhasználtuk. A rétegek közét ne felejtsük el mindig olvasztott vajjal megkenni. Ha készen vagyunk a lapok előkészítésével, akkor a cukrozott darált dió felét ráhintjük, majd a párolt, karamellizált alma felét egyenletesen elosztva rászórjuk.
Ha az alma is rajta van, akkor két oldalt behajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert a réteslap hamar kiszárad és akkor darabokra törik.
A betöltött lapokat ezt követően sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük vékonyan olvasztott vajjal és a 190 °C-os légkeveréses sütőbe (gázon nagy fokozat) toljuk, ahol 15 perc alatt szép világos pirosra sütjük.
A kész rétest hagyjuk langyosra hűlni, vastagabb szeleteket vágunk, megszórjuk porcukorral és fogyasztható is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése