Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. november 18., vasárnap

Almás rétes gyorsan

A héten, amikor a tarte tatin készült, vettem egy zacskó réteslapot is, de akkor már nem volt kedvem felhasználni. Pedig egyszerűbb lett volna, hiszen alma kell ehhez a sütihez is, de ma elővettem, hogy egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető almás rétes készüljön belőle végre. "Igazi rétest" nem készítettem még, mivel ilyen kiváló minőségű kész lapokat lehet kapni, nem is valószínű, hogy mostanában nekilátnék és nyújtanám az asztal körül. Biztos finomabb lenne, de ez is nagyon remek lett.

Hozzávalók:

1 zacskó kész réteslap
6 darab savanykás alma
6 evőkanál cukor
1 dl víz
10 dkg vaj
10 evőkanál darált dió
5 evőkanál cukor
csipet őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

Az almákat megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztunk kb 3 dkg vajat, ebbe beletesszük a cukrot és hagyjuk, hogy szép borostyán színű legyen. Ha elérte a színt a karamell, akkor beledobjuk az almát, hozzáöntjük a vizet, megfűszerezzük és az almát puhára pároljuk. Mire megpuhul az alma a levét is elfövi és az almadarabokat szépen bevonja a karamell. Ha készen van, akkor hagyjuk hűlni.

A réteslapok következnek. Egy konyharuhát enyhén benedvesítünk és ráterítünk egy sor réteslapot átfedésekkel, tepsi szélességben. Ha egy sor megvan, akkor a maradék, felolvasztott vajjal megkenjük, majd egy újabb sor tésztalapot fektetünk rá. Ezt addig ismételjük, amíg a zacskó felét elhasználtuk. A rétegek közét ne felejtsük el mindig olvasztott vajjal megkenni. Ha készen vagyunk a lapok előkészítésével, akkor a cukrozott darált dió felét ráhintjük, majd a párolt, karamellizált alma felét egyenletesen elosztva rászórjuk.
Ha az alma is rajta van, akkor két oldalt behajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert a réteslap hamar kiszárad és akkor darabokra törik.

A betöltött lapokat ezt követően sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük vékonyan olvasztott vajjal és a 190 °C-os légkeveréses sütőbe (gázon nagy fokozat) toljuk, ahol 15 perc alatt szép világos pirosra sütjük.

A kész rétest hagyjuk langyosra hűlni, vastagabb szeleteket vágunk, megszórjuk porcukorral és fogyasztható is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...