Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. november 3., szombat

Ragacsos sült oldalas M sajtos burgonyalepénykével

Valamelyik nap sült oldalast készítettek egy főzős műsorban, talán a TV Paprikán, nem emlékszem már pontosan. A lényeg, hogy nagyon guszta volt az oldalas, amit sütöttek, de szokás szerint nem írtam le a receptet. Annyira nagyon guszta volt viszont, hogy muszáj volt "reprodukálnom" valahogy a dolgot, ezért nekiláttam. Igazából a pác az, ami érdekessé teszi ezt a sült oldalast. Sok minden kell hozzá, de érdemes vele szöszmötölni, mert nagyon finom, omlós, szaftos, puha, ragacsos hús a végeredmény.

Hozzávalók:

1 darab oldalas egyben (esetemben 1 kg körüli)
húspuhító fűszer

Páchoz:

1 nagy evőkanál méz (sima virágméz)
1 nagy evőkanál Worcestershire szósz (vagy szójaszósz)
1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
1 púpozott evőkanál ketchup
1 teáskanál csemege Piros Arany (ízlés szerint lehet csípős is)
1 nagyobb gerezd reszelt fokhagyma
1 csapott teáskanál só
csipet őrölt fekete bors
2 evőkanál étolaj

A burgonyalepénykéhez

50 dkg krumpli
2 púpozott evőkanál finomliszt
5 dkg reszelt sajt (ízlés szerint)
étolaj

Elkészítése:

Egyszerű étel ugyan, de időigényes. Tekintettel arra, hogy sajnos nem lehet teljes mértékben megbízni abban, hogy a hús, amit vásároltunk nem egy ezeréves, aggastyánként a végért könyörgő disznótól származik, így biztos, ami biztos alapon a szép nagy darab oldalast hintsük meg húspuhító sóval és hagyjuk állni egy-két órát. Ha biztosak vagyunk, hogy emberi léptékkel számolva normális korú volt a sertés, akitől a hús származik, akkor ezt a húspuhítást elhagyhatjuk (én inkább puhítottam).

Ha a húsunk készen áll a sütésre, akkor eljött az ideje, hogy összeállítsuk a pácot. Egy edénykében valamennyi hozzávalót összemelegítjük, így egy szép, homogén pácot kapunk, amely olyan, mint egy szép piros lágy kenőcs. Ezt a pácot a húsunkra kenjük mindenhol, bele is masszírozzuk kissé, majd egy vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük az így összekent húst, öntünk mellé egy evőkanál vizet, majd lefedjük alufóliával és 170 °C-os alsó-felső sütésre állított sütőbe (gázon közepes fokozat körül) toljuk és ottfelejtjük 2 órán keresztül. Ahogy sül, időnként az alatta képződött finom levekkel meglocsolgatjuk.

Ha eltelt az idő, akkor elvileg a húsunk már puha kell, hogy legyen, ha nem lenne az, akkor folytassuk a dolgot addig, amíg puha nem lesz.
Ha puhának nyilvánítottuk a húst, akkor leszedjük róla az alufóliát, felcsavarjuk a maximumra a sütőt (vagy bekapcsoljuk a grillt, ha van) és hagyjuk kicsit pirulni a húst. Ezt ízlésünk szerint tegyük, de azért ne vigyük túlzásba, nehogy kiszárítsuk.

Ha a hús úgy néz ki, ahogy elképzeltük, akkor kivesszük a sütőből és 5 percig hagyjuk pihenni.

Miközben a hús sül bőven van idő arra, hogy elkészítsük a köretet, a sajtos burgonyalepénykéket.

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd ha kihűlt, akkor áttörjük és a liszttel, valamint a reszelt sajttal összedolgozzuk. Ha nem volt elég sós a víz, amiben főztük, akkor utóízesítjük sóval.

Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd tetszés szerinti mennyiségű anyagot szedünk a kezünkbe, golyót formálunk belőle, majd ellapítjuk, kis lepénykét formálunk és a forró olajban mindkét oldalát szép barnára sütjük.

A megsült oldalast felszeleteljük a csontok  mentén, majd a készre sült lepénykékkel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...