Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. december 15., szombat

Mézeskalács (mézes puszedli)

Ez gondolom olyan, mint a bejgli, mindenkinek megvan a saját "titkos" receptje. Jó ideig a boltban kapható mézeskalács fűszerkeveréken található recept alapján sütöttem, de kaptam egy teljesen autentikus receptet, így már az alapján sütöm. Az írókázás teszi egyedivé az egészet (mert ennyire béndzsán senki nem írókázik, csak én).

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
25 dkg méz
5 dkg margarin
4 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 zacskó szalalkáli

A díszítéshez:

1 tojásfehérje
15 dkg átszitált porcukor

Elkészítése:

A margarint megolvasztjuk, a mézet meglangyosítjuk. A tojást az olvasztott margarinnal és a mézzel elkeverjük. A száraz hozzávalókat egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáöntjük a nedves hozzávalókat és szépen összekeverjük az egészet (robotgép dagasztójával a legegyszerűbb). A kész tésztát folpackkal lefedjük és egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Másnap átgyúrjuk a tésztát, kisebb darabokra vágjuk, majd lisztezett deszkán maximum 4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a 200 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) 4-5 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt, akkor lehet díszíteni.

A tojásfehérjét az átszitált porcukorral addig verjük, míg sűrűn folyós állagú lesz. Ha csak fehéret akarunk, akkor már használhatjuk is, ha más színűt, akkor veszünk ki belőle, majd ételfestékkel a kívánt színre festjük. Ezt követően habzsákba tesszük és a legkisebb átmérőjű tölcsérrel rajzolgatni kezdünk (mindenki vérmérsékletének megfelelően, nekem ennyire futotta).

A feldíszített süteményeket 50 °C-os sütőbe toljuk és addig szikkasztjuk (kb fél óra), míg a cukormáz megköt. Szobahőmérsékleten is hagyhatjuk, de a sütőben hamarabb köt.

A kész sütiket zárható dobozba tesszük, ahol sokáig eláll.








2 megjegyzés:

  1. Szépek lettek a mézeseid, és nem béna az írókázásod (legalábbis az enyémhez képest nem az). Jó sok sütid lett.

    VálaszTörlés
  2. Igazán kedves vagy Marisz, köszönöm. Lett egy pár tepsivel, de hamar elfogy...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...