
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
25 dkg méz
5 dkg margarin
4 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 zacskó szalalkáli
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg átszitált porcukor
Elkészítése:
A margarint megolvasztjuk, a mézet meglangyosítjuk. A tojást az olvasztott margarinnal és a mézzel elkeverjük. A száraz hozzávalókat egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáöntjük a nedves hozzávalókat és szépen összekeverjük az egészet (robotgép dagasztójával a legegyszerűbb). A kész tésztát folpackkal lefedjük és egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
Másnap átgyúrjuk a tésztát, kisebb darabokra vágjuk, majd lisztezett deszkán maximum 4 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a 200 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) 4-5 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, akkor lehet díszíteni.
A tojásfehérjét az átszitált porcukorral addig verjük, míg sűrűn folyós állagú lesz. Ha csak fehéret akarunk, akkor már használhatjuk is, ha más színűt, akkor veszünk ki belőle, majd ételfestékkel a kívánt színre festjük. Ezt követően habzsákba tesszük és a legkisebb átmérőjű tölcsérrel rajzolgatni kezdünk (mindenki vérmérsékletének megfelelően, nekem ennyire futotta).
A feldíszített süteményeket 50 °C-os sütőbe toljuk és addig szikkasztjuk (kb fél óra), míg a cukormáz megköt. Szobahőmérsékleten is hagyhatjuk, de a sütőben hamarabb köt.
A kész sütiket zárható dobozba tesszük, ahol sokáig eláll.
Szépek lettek a mézeseid, és nem béna az írókázásod (legalábbis az enyémhez képest nem az). Jó sok sütid lett.
VálaszTörlésIgazán kedves vagy Marisz, köszönöm. Lett egy pár tepsivel, de hamar elfogy...
VálaszTörlés